Srijeda, 29. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Meksiko: Registrovana 283 ubistva tokom prethodna tri dana

Preuzmite sliku

Meksičke vlasti saopćile su u ponedjeljak da su u zemlji registrovana 283 ubistva tokom prethodna tri dana, što ga čini najnasilnijim vikendom do sada u ovoj godini, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema dnevnom izvještaju Ministarstva sigurnosti i zaštite građana, prijavljena su 93 ubistva u petak, 107 u subotu i 83 u nedjelju.

S dnevnim prosjekom od 93 ubistva, protekli vikend premašio je dnevni prosjek za prethodne dvije godine, koji se kretao između 70 i 75 ubistava dnevno.

Guanajuato, Jalisco i Michoacan su savezne države s najvećim brojem prijavljenih ubistava.

Čak ni nakon najnovijeg porasta broja organizovanog nasilja u zemlji, uključujući pucnjavu u San Miguel de Totolapanu na zapadnoj obali Meksika, u kojoj je poginulo 20 ljudi, uključujući gradonačelnika, meksički predsjednik Andres Manuela Lopez Obrador nije mijenjao svoju sigurnosnu strategiju.

Lopez Obrador je izjavio da je njegova strategija javne sigurnosti ranije dala pozitivne rezultate, često hvaleći njegove mirovne napore sloganom “Zagrljaji, a ne meci”.

Međutim, otkako je postao predsjednik u decembru 2018. godine, zabilježeno je više od 34.000 ubistava godišnje, a njegova administracija je objavila da je registrovano blago usporavanje stope ubistava dok se Lopez Obrador zalaže da vojska ima veću ulogu u pružanju javne sigurnosti.

Kongres Meksika je ranije ovog mjeseca odobrio nacrt zakona prema kojem će meksička vojska nastaviti da patrolira ulicama, što je potez koji je izazvao zabrinutost zbog militarizacije javne sigurnosti.

 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,