Ponedjeljak, 26. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Masovni ubica djece u Americi izbjegao smrtnu kaznu, porodice očajne i razočarane

Preuzmite sliku

Porota u SAD-u danas je odredila Nikolasu Cruzu, masovnom ubici s Floride, doživotni zatvor bez mogućnosti pomilovanja, a ne smrtnu kaznu. Porodice žrtava iskazale su razočaranje ovom odlukom suda.

Podsjetimo, Cruz je u februaru 2018. ušao u srednju školu Marjory Stoneman Douglas u Parklandu na Floridi, pucao u učenike i učitelje te ubio 17 osoba; 14-ero djece i troje odraslih. Nakon uhićenja rekao je istražiteljima da je čuo glasove u glavi koji su mu dali upute o tome kako treba izvršiti napad.

Cruz je glasove opisao kao “demonske”, a njegovi advokati su naveli da pati od autizma i depresije. Ubica je bio na glasu kao problematičan učenik, zbog čega je izbačen iz škole.

Nakon sedam sati vijećanja dvanaestero porotnika zadržalo je nekoliko otegotnih okolnosti, posebice “mržnju i okrutnu” prirodu zločina, ali barem jedan od njih smatrao je da one nisu dovoljne da nadoknade olakotne okolnosti.

Da bi u ovom slučaju mogla biti donesena smrtna kazna, bila je potrebna jednoglasna odluka.

“Zašto onda uopće imamo smrtnu kaznu?”

Linda Schulman, majka žrtve pucnjave, rekla je da je porota Cruzu trebala dodijeliti smrtnu kaznu.

“Zašto onda uopće imamo smrtnu kaznu? Moj sin je ubijen zajedno s još 16 ljudi, a ova životinja će dobiti doživotni zatvor bez pomilovanja. Nadam se da će svake sekunde u sebi osjećati strah, baš kao što ga je zadao našim voljenima koje je ubio”, rekla je Schulman.

S njom se slaže i otac ubijene Jaime Guttenberg.

“Zaprepašten sam. 17 žrtava danas nije dočekalo pravdu. Moja kćer je upucana dok je trčala niz hodnik. Koje su to njegove olakotne okolnosti? Ova porota je danas iznevjerila naše porodice”, kazao je otac žrtve.

“Ali čudovište će ići u zatvor. Nadam se da će mu drugi zatvorenici pokazati istu milost kakvu je on pokazao mojoj kćeri i još 16 drugih. Ići će u zatvor i umrijet će u zatvoru, a ja ću čekati”, dodao je. (Index)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje