Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Mapa: U kojim je zemljama zabranjen hidžab?

Preuzmite sliku

Slučaj učiteljice u jednoj državnoj školi u Berlinu pokrenuo je diskusiju o tome je li moralno i ispravno zabraniti nošenje marame, a odobriti nošenje krsta i obratno.

Naime, učiteljica koja radi u školi u Weddingu, dijelu Berlina, tokom nastave je nosila lančić s krstom, zbog čega je od školske uprave dobila službeni nalog kojim joj se zabranjuje nošenje spomenutog privjeska, piše Al jazeera.

Uprava se tako pozvala na zakon koji zabranjuje svim djelatnicima u javnim ustanovama da nose vjerske simbole u službi, bez obzira na religiju.

Ovaj slučaj desio se mjesec dana nakon što je Evropski sud pravde odlučio da poslodavci mogu zabraniti radnicima da nose “vidljiva politička, ideološka ili religijska obilježja”, uključujući hidžab.

 • Sud je donio odluku u slučajevima dviju žena zaposlenih u Belgiji i Francuskoj koje su otpuštene jer su odbile skinuti marame koje nose neke muslimanke.

  Pitanje nošenja marame na radnom mjestu sporno je u nekoliko evropskih država, posebno u Francuskoj, koja pridaje veliki značaj odvajanju državnih i vjerskih institucija. U toj državi sve više pristalica ima ekstremno desničarska stranka Nacionalni front, koja se protivi imigraciji.

  Posljednji u nizu pokušaja osporavanja nošenja hidžaba na javnim mjestima jest poziv lidera britanske stranke UKIP da se zabrani pokrivanje lica u toj zemlji.

  Paul Nuttall zatražio je uvođenje “integracijskog programa” i istakao da se ne može “u potpunosti integrirati i uživati u blagodatima britanskog društva ako ne možete vidjeti nečije lice”. Kazao je da će UKIP vjerovatno podržati francuski model zabrane, koji podrazumijeva novčanu kaznu za osobe koje na javnim mjestima pokrivaju lice.

  Odijevanje muslimanki bilo je tema spora Visokog tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV), koje je, uprkos protivljenju Islamske zajednice, potvrdilo odluku o zabrani nošenja vjerskih obilježja u pravosudnim institucijama Bosne i Hercegovine.

  Vijeće muftija smatra da se takva odluka odnosi na vjerske slobode i prava žena muslimanki koje nose hidžab.

  U interaktivnoj mapi prikazano je u kojim je zemljama zabranjeno nositi hidžab na institucionalnom, nacionalnom ili regionalnom nivou, gdje je ta zabrana ukinuta, a gdje je hidžab obavezan. (Al Jazeera)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: