Ponedjeljak, 15. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Macron upozorio: Amazonija čine “pluća” našeg planeta, proizvode 20 posto kisika

Preuzmite sliku

Francuski predsjednik, Emmanuel Macron ocijenio je u četvrtak da požari koji haraju Amazonijom predstavljaju “međunarodnu krizu” i pozvao je članice G7 da razgovaraju o tom problemu na summitu u Biarritzu ovog vikenda.

– Naša kuća je u plamenu. Doslovno. Gori Amazonija, pluća našeg planeta koja proizvode 20 posto kisika. To je međunarodna kriza. Članice G7, vidimo se za dva dana kada ćemo razgovarati o tom problemu – napisao je francuski predsjednik na Twitteru.

Njegova izjava je parafraza rečenice koju je 2002. izgovorio njegov prethodnik, Jacques Chirac o klimatskom zagrijavanju kada je rekao “naša kuća gori, a mi gledamo na drugu stranu”.

Macron, koji je svoju poruku na Twitteru napisao na francuskom i na engleskom, pridružio se tako glavnom tajniku Ujedinjenin nacija, Antoniju Guterresu koji je u četvrtak istakao da je “duboko zabrinut” zbog požara u Amazoniji, nakon što je brazilski predsjednik Jair Bolsonaro osudio “ekološku psihozu”.

Stanje u najvećoj prašumi na planeti jako je teško procijeniti. Prema podacima Nacionalnog instituta za svemirska istraživanja, 75.336 šumskih požara je zabilježeno u zemlji od januara do 21. avgusta, ili 84 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Prema jednoj nevladinoj organizaciji, 54 posto tih požara je bilo u Amazoniji. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje