Petak, 23. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Luksuzni brod sa 206 ljudi danima nasukan na sjeveroistoku Grenlanda

Preuzmite sliku

Luksuzni putnički brod sa 206 putnika i članova posade, od kojih su većina Australci, četvrti dan je nasukan na sjeveroistoku Grenlanda i čeka dolazak spasilačkih služba, prenosi Anadolu.

Brod Ocean Explorer nasukao se u ponedjeljak u Alpefjordu u nacionalnom parku 1.400 kilometara sjeveroistočno od glavnog grada Grenlanda Nuuka i potencijalno bi mogao biti zaglavljen danima.

Kako prenosi “Bloomberg”, nasukani luksuzni putnički brod dvaput se pokušao osloboditi iz blatnog morskog dna koristeći plimu i oseku, ali bezuspješno.

Zajedničke arktičke snage danske vojske objavile su da patroliraju širokim područjem, a timovi njihove jedinice Sirius posjetili su brod kako bi potvrdili sigurnost putnika.

Napomenuto je da je najbliži brod koji bi mogao pomoći u naporima spašavanja onaj iz danske mornarice kod jugozapadne obale Grenlanda, a očekuje se da će stići u regiju 15. septembra.

Lokalne vlasti su navele da su u pripravnosti i u kontaktu s posadom putničkog broda u slučaju da se ukaže potreba za pomoć islandske obalne straže.

Lokalni mediji prenose da je nekoliko osoba na spomenutom brodu koje su bile pozitivne na COVID-19 stavljeno u izolaciju.

Poznato je da luksuzni putnički brod Ocean Explorer naplaćuje više od 33.000 dolara po osobi za smještaj.

Na području gdje se nalazi brod, nema naseljenih mjesta, osim meteorološke stanice i jedinica danskih arktičkih specijalnih snaga. (Foto: Twitter)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,