Nedjelja, 26. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kuba u iščekivanju izbornih rezultata, opozicija upozorava na ‘izbornu matematiku’

Preuzmite sliku

Kubanska vlada uspjela je u nedjelju mobilizirati birače za izbore za Nacionalnu skupštinu, čiji su rezultati bili unaprijed očekivani, dok se bori sa sveprisutnim apstinentskim trendom zemlji koja je i dalje pod komunističkom upravom.

Čak osam miliona birača sa pravom glasa glasalo je za 470 kandidata na glasačkom listiću – 263 žene i 207 muškaraca – koji se bore za 470 mjesta u Kongresu.

Ali ono što je zaista zanimljivo je broj Kubanaca koji su odbili da izađu na izbore.

Opozicija je pozvala građane da se suzdrže, a jedan opozicioni nalog na Twitteru označio je glasanje kao farsu. Glasanje nije obavezno, a apstinencija je u stalnom porastu posljednjih godina. U nedjelju je 23.648 biračkih mjesta u zemlji zatvoreno u 19:00 sati po lokalnom vremenu, sat kasnije nego što su vlasti prvobitno najavile. Prema posljednjim privremenim podacima koje je objavilo Državno izborno vijeće, do 17:00 sati izlaznost je iznosila 70,33 posto.

To je označilo skroman porast u odnosu na 68,5 posto koliko ih je glasalo na općinskim izborima u novembru prošle godine, što je najniži odziv od kada je sadašnji izborni sistem na ostrvu uspostavljen 1976. godine.

 • Prošlog septembra oko 74 posto Kubanaca sa pravom glasalo je na referendumu o novom porodičnom zakonu, što je manje u odnosu na odziv od 90 posto na referendumu o novom Ustavu 2019. godine.

  Komunistička vlada Kube ne dozvoljava opoziciju, pa su većina parlamentarnih kandidata članovi Komunističke partije Kube (PCC).

  Kandidati i dalje moraju dobiti 50 posto glasova da bi bili izabrani.

  Birači su imali dva izbora: mogli su označiti imena bilo kojeg od pojedinačnih kandidata u neograničenom broju ili su mogli odabrati opciju “glas za sve”.

  ”Glasao sam za ujedinjeno glasanje jer, uprkos teškoćama koje ova zemlja ima, nisam mogao zamisliti da budem uzdržan.” rekao je Carlos Herrera.

  Rekao je da bi uzdržavanje od glasanja bilo kao da “dajem glas za one koji žele da nas slome, za Amerikance”.(FENA)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,