Utorak, 28. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kuba prva u svijetu protiv covida vakciniše i djecu od 2 do 11 godina

Preuzmite sliku

Kuba je u ponedjeljak postala prva država svijeta koja je vakcinisala djecu u dobi od dvije godine i stariju vakcinom protiv covida-19, pri čemu je korišteno domaće cjepivo koje još nije odobrila Svjetska zdravstvena organizacija.

Država s 11,2 miliona ljudi kani vakcinisati svu djecu prije ponovnog otvaranja škola, većim dijelom zatvorenih još od marta 2020.

Nova školska godina počela je u ponedjeljak, ali se nastava odvija putem televizijskih programa, s obzirom na to da većina kubanskih domaćinstava nema pristup internetu.

Nakon što je dovršila klinička ispitivanja na maloljetnicima svojim vakcinama Abdala i Soberana, Kuba je u petak počela s kampanjom vakcinisanja djece u dobi od 12  godina i onih starijih.

U ponedjeljak je počela distribucija vakcina za dobnu skupinu od 2 do 11 godina u središnjoj pokrajini Cienfuegos.

U još nekoliko država svijeta odobreno je vakcinisanje djece u dobi od 12 godina naviše, a neke provode ispitivanja na mlađoj djeci.

Zemlje poput Kine, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Venezuele izvijestile su da planiraju vakcinisati i mlađu djecu, no Kuba je to prva realizirala.

Čile je u ponedjeljak odobrio kinesku vakcinu Sinovac za vakcinisanje djece u dobi od šest do 12 godina.

Kubanske vakcine protiv covida-19 prve su razvijene cvakcine u zemljama Latinske Amerike, no nisu prošla međunarodnu naučnu recenziju.

Temelje se na rekombinantnoj proteinskoj tehnologiji, istoj onoj koju su koristili američki Novavax i francuski Sanofi. Oba čekaju odobrenje WHO-a.

Za razliku od brojnih drugih cjepiva rekombinantna DNK cjepiva ne zahtijevaju skladištenje na ekstremno niskim temperaturama.

Većina škola na Kubi zatvorena je još od marta 2020. Ponovo su otvorene na samo nekoliko sedmica krajem prošle godine, ali su u siječnju ponovo zatvorene.

Na Kubi je u posljednjih nekoliko mjeseci evidentiran golem broj zaraženih koronavirusom, što čini ogroman pritisak na zdravstveni sustav zemlje.

Od 5700 smrtnih slučajeva od posljedica koronavirusa, koliko ih je na Kubi zabilježeno od početka izbijanja pandemije, gotovo pola ih je evidentirano u posljednjih mjesec dana. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,