Ponedjeljak, 27. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ko uspješno hakuje satelit američke vlade dobija 50.000 dolara

Preuzmite sliku

Hakeri u pustinji u jugozapadnom regionu SAD poslali su salvu cyber napada na satelit američki vlade u petak — i to je upravo ono što je Pentagon želio da se desi.

Američka vlada nada se da će im ovaj napor, prvi pokušaj da hakeri dođu pod kontrolu satelita koji kruži u orbiti, pomoći da izgrade sigurnije svemirske sisteme i identifikuju bezbjednosne nedostatke koje bi Кina ili drugi protivnici mogli da iskoriste, prenosi Politico.

Pet timova hakera takmiči se na konferenciji o cyber bezbjednosti DEF CON u Las Vegasu, pokušavajući da preuzmu kontrolu nad satelitom Space Force Moonlighter, koji se trenutno okreće u orbiti Zemlje.

Pored pokušaja da se ifiltriraju i naprave vezu za prenos podataka sa satelitom, hakeri takođe pokušavaju da zadrže neprijateljske timove podalje od sopstvenog sistema.

Satelit se kreće oko Zemlje brzinom od oko pet milja u sekundi, reklo je novinarima u petak osoblje Vazduhoplovnih i svemirskih snaga.

Tim koji bude najuspješniji, dobiće 50.000 dolara.

Prve poene je u petak osvojio tim „Poljska može u svemir“. Pobjednički tim biće proglašen ove nedjelje.

Iako ovaj događaj djeluje zabavan, on je odgovor na rastuću zabrinutost Amerike da će njeni neprijatelji uspjeti da hakuju njene sisteme odbrane.

Кina razvija sisteme da „odbije, eksploatiše i otme“ neprijateljske satelite, navedeno je u jednom od povjerljivih obavještajnih izveštaja koji su ovog proljeća procurili i koje je objavio Financial Times.

Rusija takođe usavršava svoje sposobnosti za hakovanje satelita u Ukrajini. Neposredno nakon što je Кremlj započeo invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine, infiltrirao se u satelitsku mrežu američke telekomunikacione kompanije Viasat.

Hakerima je trebalo oko 45 minuta da ubace malver koji je izbacio do 45.000 modema van mreže, prema analizi Viasata i rukovodstva NSA, rečeno je na ovonedjeljnoj konferenciji o sajber bezbjednosti u Vegasu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,