Ponedjeljak, 17. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ko je iranski predsjednik? Žestok kritičar Zapada, pooštrio zakon o moralu

Preuzmite sliku

Helikopter u kojemu su se nalazili iranski predsjednik Ebrahim Raisi i iranski ministar vanjskih poslova srušio se danas dok je prelijetao planinsko područje po gustoj magli na povratku s granice s Azerbajdžanom.

Iranski državni mediji rekli su da su loši vremenski uslovi uzrok nesreće i da kompliciraju spasilačke operacije. Zapovjednik glavnog štaba iranske vojske naredio je da se svi resursi vojske i elitne Revolucionarne garde angažiraju za operacije potrage i spašavanja. Ni u trenu objave ovog teksta helikopter nije nađen, a ne zna se niti što je s predsjednikom Irana.

“Ako je umro na obronku planine na sjeveru zemlje, što izgleda sve vjerovatnije, to će biti veliki trenutak za zemlju i regiju. Uklonit će s Bliskog istoka jednog od najčvršćih i najbeskompromisnijih igrača”, opisuje ga Sky News.

Čovjek koji je pokrenuo prvi direktni napad na Izrael u historiji svoje zemlje i čovjek pred čijom su pažnjom stotine Iranaca ubijene u brutalnoj represiji nedavnih protesta koje su predvodile žene.

Ko je on?

Iranski ultrakonzervativni kandidat Ebrahim Raisi (63) za predsjednika je izabran iz drugog pokušaja godine 2021., a otkako je preuzeo novu funkciju naredio je da se pooštri zakon o moralu, nadzirao je gušenje u krvi protuvladinih protesta i bio snažno angažiran u nuklearnim pregovorima sa svjetskim silama.

U iranskom dvojnom političkom sistemu, podijeljenom između klerikalnog establišmenta i vlade, vrhovni vođa, a ne predsjednik države, ima posljednju riječ o svim glavnim sektorima politike.

Uprkos tome, mnogi vide Raisija kao snažnog kandidata za nasljednika svojeg 85-godišnjeg mentora, vrhovnoga duhovnog vođe ajatolaha Alija Khameneija, koji snažno podupire Raisijeve političke smjernice.

Raisi je bio politička nepoznanica jer je više od tri desetljeća radio u pravosuđu na čije je čelo imenovan 2019.

Žestok kritičar Zapada

Raisi je inače žestok kritičar Zapada. Hamnei ga je 2019. postavio za šefa pravosuđa, a brojni kritičari su ga napadali zbog dugogodišnjeg kršenja ljudskih prava.

Naime, Raisi je 1988. bio član “panela smrti”, vijeća koje je nadziralo masovno pogubljenje oko 5000 političkih zatvorenika. U vijeću je bilo četvero ljudi. Tada su ga prozvali “mesarom iz Teherana”.

A kao državni advokat je odgovoran za pogubljenja puno političkih disidenata. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,