Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ko će upravljati Gazom nakon rata? Palestinci i Amerikanci se dogovaraju, Netahyahu već odbio plan

Preuzmite sliku

Izraelski premijer Benjamin Netahyahu odbacio je plan prema kojem bi Hamas mogao biti partner u upravljanju Gazom nakon rata.

To je komentar na vijest da palestinske vlasti rade s američkim zvaničnicima na pitanju u vezi toga ko će upravljati Pojasom Gazom nakon rata između izraelske vojske i Hamasa.

Palestinski premijer Mohammed Shtayyeh kaže da bi poželjniji ishod bio da militantna grupa Hamas postane “mlađi partner” Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO).

Shtayyeh je također sugerirao da je cilj Izraela da potpuno porazi Hamas nerealan.

Međutim, The Times of Israel izvještava da je Netanyahu rekao da “neće biti Hamasa, mi ćemo ga eliminirati”.

“Činjenica da je ovo prijedlog palestinskih vlasti samo jača moju politiku – palestinske vlasti su nije rješenje”, rekao je on.

Shtayyeh je prethodno izjavio da bi njegov preferirani ishod sukoba bio da Hamas postane mlađi partner pod Palestinskom oslobodilačkom organizacijom te pomaže u izgradnji nove nezavisne palestinske države koja uključuje odvojene enklave – Zapadnu obalu, Gazu i istočni Jerusalem.

“Ako su oni (Hamas) spremni postići dogovor i prihvatiti političku platformu PLO-a, tada će biti prostora za razgovor. Palestinci se ne bi trebali dijeliti”, rekao je Shtayyeh.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,