Petak, 1. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kineski zdravstveni stručnjaci upozoravaju na nove varijante COVID-a usred porasta slučajeva

Preuzmite sliku

Kineski zdravstveni stručnjaci upozorili su da bi novi val zaraze koronavirusom koji je pogodio Kinu mogao rezultirati novim varijantama, što je natjeralo vlasti da uspostave nacionalnu mrežu bolnica za praćenje mutacija smrtonosnog virusa.

Wang Guangfa, pulmološki stručnjak iz Prve bolnice Univerziteta u Pekingu, upozorio je da bi Peking mogao doživjeti skok u broju teških slučajeva COVID-19 tokom sljedeće dvije sedmice, javlja indijska novinska agencija PTI.

Zahvaćeni posljednjim valom, medicinski resursi u glavnom gradu suočeni su s dodatnim problemima. Grad će se uskoro suočiti s najvećim brojem slučajeva, rekao je Wang za državni Global Times.

– Moramo djelovati brzo i pripremiti klinike za liječenje lakših, ali i težih oblika bolesti – rekao je, dodajući da je primarni zadatak za bolnice proširenje kreveta za intenzivnu njegu.

Prema zdravstvenim dužnosnicima, kineski gradovi trenutno su pogođeni visoko prenosivim sojevima Omicron, uglavnom BA.5.2 i BF.7, koji se veoma brzo šire.

Peking je pogođen varijantom virusa Omicron BF.7, za koji se tvrdi da je vrsta koronavirusa koji se najbrže širi, uzrokujući haos u glavnom gradu čije su bolnice prenatrpane.

Izvještaji također pokazuju i veći obim posla u krematorijima u Pekingu i drugim gradovima. Peking je potvrdio sedam smrtnih slučajeva u posljednjih nekoliko dana.

Mnoge kineske farmaceutske kompanije rade punim kapacitetom kako bi zadovoljile sve veću potražnju za lijekovima za prehladu i temperaturu, prema izvještajima službenih medija.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,