Utorak, 21. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kineski grad nudi 15.500 dolara za informaciju o izvoru nove epidemije

Preuzmite sliku

Kineski grad na sjeveru koji bilježi porast slučajeva zaraze koronavirusom nudi hiljade dolara nagrade za informacije o izvoru izbijanja novog vala epidemije.

Kina je danas izvijestila o 43 lokalna slučaja zaraze Delta sojem koronavirusa koji se proširio na 20 provincija i regija, te u posljednje tri sedmice bilježila dvocifren broj novih slučajeva zaraze, javlja AFP.

Kako sve više zemalja ukida Covid mjere, pekinški dužnosnici tvrdoglavo se drže nulte strategije Covida koja je zadržala nizak broj zaraženih zbog strogih zatvaranja granica, ciljanih zatvaranja i dugih ograničenja.

Međutim, trenutna epidemija pogodila je više od 40 gradova, a dužnosnici u Heiheu – sjevernom gradu na granici s Rusijom – rekli su da će ponuditi 100.000 juana (15.500 dolara) kao nagradu za informacije o izvoru izbijanja novog vala epidemije.

– Kako bi se što prije otkrio izvor izbijanja ovog virusa i otkrio lanac prijenosa, potrebno je voditi borbu za prevenciju i kontrolu epidemije – stoji u saopćenju gradske vlasti.

Dužnosnici su rekli da slučajeve krijumčarenja, ilegalnog lova i prekograničnog ribolova treba odmah prijaviti, dodajući da bi oni koji su kupili uvezenu robu putem interneta trebaju “odmah dezinfikovati” i poslati na testiranje.

U posljednjem valu milioni su stavljeni u izolaciju, domaća pravila putovanja pooštrena, a mnogi su avioni i vozovi otkazani.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,