Srijeda, 17. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kina zatajila ključni podatak s vrhunca pandemije

Preuzmite sliku

Kina je iz svog kvartalnog izvještaja izbacila broj kremacija prošle zime, uskrativši ključni pokazatelj broja umrlih od pandemije tokom najvećeg vala Covida u zemlji.

Kineski ministar unutrašnjih poslova objavio je sažetak statistike o braku i socijalnoj skrbi za četvrti kvartal 2022. prošlog petka, nakon mjeseci neobjašnjivih odgoda, što je potaknulo nagađanja kako ta zemlja nije mogla pratiti relevantne podatke, piše The Guardian.

U kvartalnom izvještaju nedostaje broj kremacija održanih širom zemlje, brojka koju je ministarstvo objavljivalo od 2007. Na nivou pokrajine, što je više desetaka regija, uključujući Jiangsu i Zhejiang, nisu uključile brojku u svoje nedavne izvještaje, dok neke tek trebaju objaviti neke podatke, izvijestio je South China Morning Post. Zemlja s 1,4 milijarde stanovnika zabilježila je preko četiri miliona kremacija tokom trećeg kvartala 2022. Kvartalna ili godišnja usporedba mogla bi se koristiti za procjenu broja smrti vezanih uz Covid jer je Kina iznenada prošle zime ukinula politiku nultog Covida.

Iznenadni zaokret s takozvanog pristupa nultog Covida rezultirao je ogromnim valom koji je preplavio bolnice i mrtvačnice prošloga decembra. Satelitske snimke pokazale su duge redove ispred mrtvačnica, dok su neki krematoriji radili danonoćno kako bi išli u korak s priljevom tijela. Dok je kineska vlada prestala objavljivati dnevni broj slučajeva Covida i umrlih tokom vala, ti prizori dali su nagovijestiti ozbiljnost situacije te da je Kina loše postupila s ponovnim otvaranjem.

Službeno, u Kini je ukupan broj umrlih od sredine decembra do ranog februara iznosio 83.150. No, zemlja je optužena za prikrivanje pravog utjecaja pandemije i nedovoljno prijavljivanje smrtnih slučajeva sužavanjem definicije smrti od Covida. Ljekari su također naveli da su pod pritiskom zbog toga kako pripisuju smrti uzrokovane Covidom, računajući samo one koji su umrli od upale pluća i respiratornog zatajenja.

Istraživači sa Univerziteta u Hong Kongu procijenili su u decembru kako je približno milion ljudi u Kini moglo umrijeti od Covida jer je zemlja brzo ukinula ograničenja uvedena zbog pandemije. Wu Zunyou, glavni epidemiolog u Kineskom centru za kontrolu i prevenciju bolesti, rekao je u decembra a će zemlja izračunati i objaviti podatke o prekomjernoj smrtnosti, broju ukupnih smrtnih slučajeva tokom promatranog perioda u poređenju s historijskom bazom, ali informacije još nije javno objavio.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,