Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kina upozorava: Predložena zabrana TikToka može samo “nanijeti štetu” za SAD

Preuzmite sliku

Peking je u srijedu upozorio da će se predložena zabrana aplikacije za razmjenu videa TikTok u kineskom vlasništvu “neizbježno vratiti na štetu Sjedinjenih Država”.

Zastupnički dom Kongresa SAD-a trebao bi glasati danas o prijedlogu zakona koji bi prisilio aplikaciju da prekine veze sa svojim kineskim vlasnikom ili bi bila zabranjena u Sjedinjenim Državama.

Zakon je dosad najveća prijetnja ovoj aplikaciji za dijeljenje videa, koja je porasla do ogromne popularnosti u cijelom svijetu, istovremeno izazivajući strahove među vladama i sigurnosnim dužnosnicima zbog njenog kineskog vlasništva i potencijalne podređenosti Komunističkoj partiji u Pekingu, prenosi AFP.

Uoči glasanja, glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin osudio je predloženu zabranu.

“Iako Sjedinjene Države nikada nisu pronašle dokaze da TikTok prijeti američkoj nacionalnoj sigurnosti, nisu prestale suzbijati TikTok,” rekao je.

“Ova vrsta nasilničkog ponašanja koje ne može pobijediti u poštenoj konkurenciji remeti normalne poslovne aktivnosti kompanije, šteti povjerenju međunarodnih ulagača u investicijsko okruženje i šteti normalnom međunarodnom ekonomskom i trgovinskom poretku,” dodao je.

Upozorio je kako će se na kraju ovo neizbježno vratiti i nanijeti štetu samim Sjedinjenim Državama. (FENA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , , ,