Srijeda, 21. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kina o ratu u Gazi: Velike zemlje moraju biti pravedne i nepristrasne

Preuzmite sliku

Kina je poručila Sjedinjenima Američkim Državama da “velike zemlje” moraju izraziti “pravičnost i pravdu” u vezi sa situacijom u opkoljenoj palestinskoj enklavi Gazi, prenosi Anadolu.

Peking je tu poruku prenio Washingtonu tokom telefonskog razgovora između najviših diplomata Kine i SAD-a koji su razgovarali o ratu u Gazi.

Američki državni sekretar Antony Blinken i kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi razgovarali su o Blinkenovoj nedavnoj posjeti Bliskom istoku i o “diplomatskim naporima Washingtona u regiji”, navodi se u saopštenju.

Prema saopštenju iz Pekinga, dvije strane su razmijenile mišljenja o palestinsko-izraelskom sukobu i “složile se da održavaju komunikaciju o situaciji na Bliskom istoku”.

“Na raskrsnici rata i mira, velike zemlje moraju se pridržavati pravičnosti i pravde, podržavati objektivnost i nepristrasnost, pokazati smirenost i racionalnost i uložiti sve napore da ohlade situaciju i spriječe humanitarne katastrofe većih razmjera”, rekao je Wang Blinkenu.

Poručio je da je “glavni prioritet prekid vatre i okončanje rata što je prije moguće”.

Kineski ministar vanjskih poslova je naglasio da svaki aranžman koji uključuje budućnost Palestine “mora odražavati volju palestinskog naroda”.

“Kina vjeruje da je srž rješenja poštovanje prava Palestine na državnost i samoopredjeljenje, uključujući ‘palestinsko vlasništvo, palestinsko vodstvo i palestinsku vlast'”, rekao je Wang, izražavajući volju Pekinga “da radi sa svim stranama kako bi uložili napore u tu svrhu”.

Bez direktnog spominjanja rata u Gazi, Blinken je ponovio da je “imperativ svih strana koje rade na sprečavanju širenja sukoba”.

U saopštenju se dodaje da su se dvije strane složile da treba implementirati dvodržavno rješenje.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , , , ,