Petak, 23. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kim Jong-un rasplakao se obraćajući se ženama: “Rađajte više djece, molim vas”

Preuzmite sliku

Sjevernokorejski diktator Kim Jong-un rasplakao se na nedavnom skupu sa ženama, gdje je pozvao na napore u borbi protiv pada nataliteta u zemlji.

Na snimci koja se munjevito proširila društvenim mrežama može se vidjeti Kim Jong-un kako spušta pogled i briše suze s lica.

“Sprječavanje pada nataliteta i dobra briga o djeci sve su naše kućanske dužnosti koje moramo obavljati dok radimo s majkama”, citirala ga je novinska agencija Reuters.

Incident se dogodio na Nacionalnom susretu majki organiziranom za majke u Pjongjangu, objavljeno je.

Kim Jong-un je na skupu pozvao žene da rađaju više djece “za dobro stranke, revolucije i cijele zemlje”.

Zahvalivši majkama na njihovoj ulozi u jačanju nacionalne moći, Kim Jong-un je rekao: “I ja uvijek razmišljam o majkama kada mi je teško nositi se s partijskim i državnim radom.”

Sjeverna Koreja bori se s nestašicom hrane

Populacijski fond Ujedinjenih naroda procjenjuje da je stopa plodnosti u Sjevernoj Koreji iznosila 1.8 usred dugotrajnog pada stope tijekom posljednjih desetljeća. To je i dalje više nego u nekim susjednim zemljama. U Južnoj Koreji stopa plodnosti prošle je godine pala na rekordno nisku razinu od 0.78.

Japanska stopa plodnosti pala je na 1.26. Južna Koreja također se suočava s nedostatkom pedijatara, tvrdi se u izvješćima dok se u jednom gradu održavaju skupovi za pronalaženje partnera kako bi se povećao natalitet u zemlji.

Sjeverna Koreja ima oko 25 miliona stanovnika. Izolirana zemlja suočena je s ozbiljnom nestašicom hrane zbog smrtonosne gladi 1990-ih i drugih prirodnih katastrofa, prenosi Index.hr.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje