Nedjelja, 14. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ki-moon: Sramotne Netanyahuove izjave o “etničkom čišćenju”

Preuzmite sliku

UN-ov glavni tajnik Ban Ki-moon ocijenio je u četvrtak “neprihvatljivim i sramotnim” izjave izraelskog premijera Benjamina Netanyahua o “etničkom čišćenju” i još jednom osudio gradnju izraelskih naselja na Zapadnoj obali.

Netanyahu je u petak izjavio da Palestinci ne žele Židove u budućoj državi kojoj teže, usporedivši to sa željom za “etničkim čišćenjem“.

Zabrinut sam zbog nedavne izjave izraelskog premijera u kojoj one koji se protive širenju židovskih naselja naziva pristašama ‘etničkog čišćenja’, što je neprihvatljivo i sramotno“, rekao je Ban u Vijeću sigurnosti koje je održalo sjednicu o stanju na Bliskom istoku.

Budimo jasni: kolonizacija je nezakonita po međunarodnom pravu”, istaknuo je. “Okupacija (izraelska), nesnosna i nasilna, mora prestati“.

Ban je upozorio da je gradnja novih stambenih jedinica za izraelske naseljenike u drugom tromjesečju 2016. dosegnula najvišu razinu u zadnje tri godine, vidljivo je iz izraelskih službenih podataka.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas je reagirajući nakon nekoliko dana na izjavu premijera Netanyahua, optužio sa svoje strane Izrael za “etničko čišćenje”.

Ban se nije osvrnuo na tu palestinsku izjavu, ali je optužio neke Palestince da “veličaju kukavne čine kao što je teroristički napad na izraelske športaše na Olimpijskim igrama u Muenchenu 1972.” “Veličanje terorizma je sramotno i palestinski čelnici moraju prestati s tim“, istaknuo je.

Usto je osudio raketiranje Izraela iz Pojasa Gaze u srijedu, ocijenivši da”takvi napadi i protunapadi koje potiču, ne služe miru”.

Izraelski veleposlanik u UN-u Danny Danon je reagirao na Banovu kritiku ocijenivši da glavni tajnik ima “iskrivljenu sliku stvarnosti” i da ne propušta nijednu priliku da kritizira Izrael.

Palestinsko poticanje terorizma” i Abbasovo odbijanje susreta s Netanyahuom su prava “zapreka miru“, rekao je. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje