Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kako će se Trump braniti na sudu zbog optužbi da je pokušao poništiti izbore?

Preuzmite sliku

Kako navodi Reuters, Donald Trump će vjerovatno tvrditi da ga njegovo pravo na slobodu govora i istinska zabrinutost zbog prevara birača štite od optužbi da je vršio pritisak na zvaničnike savezne države Georgije da promijene rezultate izbora 2020. godine u njegovu korist.

Međutim, pravni stručnjaci kažu da se čini da je slučaj jednostavan postupak za prijevaru koji će se baviti time da li je Trump svjesno prekršio zakon, bez obzira na to da li je vjerovao da su njegovi postupci opravdani.

“Čak i ako je mislio da ima pravo da uradi ono što je uradio, to ne opravdava prevare. Ako vjerujete da je novac na tuđem bankovnom računu s pravom vaš, to ne znači da ga možete pronevjeriti“, rekla je bivša savezna tužiteljica E. Danya Perry.

Trump, predsjednik SAD-a od 2017. do 2021. i prvi kandidat za republikansku predsjedničku nominaciju 2024., optužen je u ponedjeljak po četvrti put u skoro pet mjeseci. Državni tužioci u Georgiji navode da su on i 18 saoptuženih bili u zavjeri da nezakonito izmijene rezultate izbora 2020. godine, koje je izgubio od demokrate Joea Bidena.

Okružna tužiteljica Fultona Fani Willis optužila je Trumpa i njegove saoptuženike po 41 tački optužnice.

Sam Trump suočava se s 13 tačaka optužnice, uključujući reketiranje, lažne izjave i nagovaranje javnog službenika da prekrši svoju zakletvu.

Tramp je negirao da je počinio prekršaj. U izjavi prije objavljivanja optužnice, njegova kampanja optužila je Willis da pokušava da potkopa njegovu kandidaturu za reizbor.

“Opasno je nastojanje vladajuće klase da potisne izbor naroda“, navodi se u saopštenju.

Trumpovi advokati će vjerovatno tvrditi da su njegovi napori da promijeni izborne rezultate bili zaštićeni govor prema Prvom amandmanu Ustava SAD-a.

Međutim, prvi amandman ne štiti prijevaru, a mnogi slučajevi zavjere su usmjereni na zločine govora, kao što su iznuda, podmićivanje i nagovaranje.

“Ovo su sve ‘zločini govora’, a zločini govora mogu biti jednako ozbiljni kao i zločini koji uključuju fizičke radnje“, rekao je profesor prava sa Univerziteta Pace i bivši tužilac Bennett Gershman.

Pravni stručnjaci navodi da bi Trumpu bilo bolje da kaže da nije znao da je prekršio zakon i da zbog toga nije imao zločinačku namjeru koja je potrebna za osudu. Takođe bi mu bio potreban samo jedan porotnik da osigura poništavanje suđenja.

U tu svrhu, Trumpovi advokati mogli bi tvrditi da ga je Willis, koja je demokrata, optužila Trumpa iz političkih razloga, i tvrditi da je njena upotreba zakona o reketiranju koji je obično usmjeren na mafijaše pretjerana.

Statut “RICO” u Georgiji, koji se bavi ovim pitanjem, se koristi u širokom spektru konteksta, uključujući krivično gonjenje nastavnika koji su falsifikovali standardizovane rezultate testova.

Stručnjaci su također izjavili za Reuters da bi Trumpovi advokati trebali pripaziti ako se budu pozivali na njegove teorije zavjere kako bi iznijeli svoj slučaj jer lažne tvrdnje na sudu mogu imati ozbiljne posljedice.

“Advokati moraju biti veoma oprezni, jer ako argumenti koje iznose nisu zasnovani na dokazima, mogu biti sankcionisani. Mnogi advokati koji su iznijeli sulude optužbe na sudu nakon izbora 2020. bili su disciplinski kažnjeni jer nisu imali dokaze“, rekao je Gershman.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,