Nedjelja, 23. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Južna Koreja ispalila hice upozorenja, nakon što su sjevernokorejski vojnici prešli granicu

Preuzmite sliku

Vojska Južne Koreje rekla je da je ispalila hice upozorenja nakon što su vojnici Sjeverne Koreje nakratko prešli granicu u Demilitariziranoj zoni (DMZ) koja razdvaja dvije zemlje.

Incident se dogodio oko 12.30 sati (03.30 GMT) u nedjelju kada je grupa sjevernokorejskih vojnika prešla vojnu liniju razgraničenja unutar DMZ-a, izvijestila je novinska agencija Yonhap, citirajući izjavu Združenog štaba (JCS).

Iz JCS-a su saopćili da su južnokorejski vojnici emitirali upozorenja i pucali u zrak, a sjevernokorejski vojnici su se vratili na svoju stranu jako utvrđene granice.

Incident se dogodio usred pojačanih napetosti između dvije Koreje nakon što je Pjongjang preko granice poslao više od 1.000 balona napunjenih smećem, a Južna Koreja nastavila s propagandnim emitiranjem koje je zaustavila 2018.

“Uvod u opasnu situaciju”

Kim Yo Jong, moćna sestra vođe Kim Jong Una, rekla je da emitiranje riskira izazivanje “krize sukoba”.

“Ovo je uvod u vrlo opasnu situaciju”, rekla je u izjavi za državni mediji.

Sjeverna Koreja je izuzetno osjetljiva na emitiranje Seula preko zvučnika, jer se boji da bi takve poruke mogle demoralizirati trupe i stanovnike na prvoj liniji i na kraju oslabiti Kim Jong Unovu vlast, kažu analitičari.

Posljednji put kad je Južna Koreja ponovo pokrenula emitiranje nakon dugog zatišja, 2015. godine, Sjeverna Koreja je ispalila artiljerijske projektile preko granice, što je navelo Južnu Koreju da uzvrati vatru. Nije bilo izvještaja o žrtvama.

JCS je saopćio da nije bilo neobičnih aktivnosti nakon što su u nedjelju ispaljeni hici upozorenja i nakon što su se vojnici vratili na svoju stranu granice. (Al-Jazeera)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje