Nedjelja, 14. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Joe Biden pod sve većim pritiskom da napadne Iran

Preuzmite sliku

Ubistvo tri američka vojnika i ranjavanje nekoliko desetina drugih u nedjelju koje su izvršili militanti koje podržava Iran, izvršilo je politički pritisak na predsjednika SAD-a Joea Bidena da napadne direktno na Iran, što je on izbjegavao iz straha da će izazvati širi rat.

Bidenove mogući odgovor bi mogao biti ciljanje iranskih snaga izvan do čak unutar Irana, ili oprezniji uzvratni udar isključivo protiv odgovornih militanata koje podržava Iran, kažu stručnjaci.

Američke snage na Bliskom istoku napadnute su više od 150 puta od izbijanja rata između Izraela i Hamasa u oktobru, a glavni krivci su bili militanti koje podržava Iran u Iraku, Siriji, Jordanu i na jemenskoj obali.

Biden je rekao da će Sjedinjene Države odgovoriti na napad, ne dajući više detalja.

Republikanci su optužili Bidena da je dozvolio američkim snagama da postanu mete, čekajući dan kada će dron ili projektil izbjeći odbranu baze. Kažu da je taj dan došao u nedjelju, kada je rano ujutro u blizini vojne baze eksplodirao dron. Kao odgovor, oni kažu da Bajden mora da napadne Iran.

“Ostavio je naše trupe da bespomoćno sjede”, rekao je republikanski senator Tom Cotton. “Jedini odgovor na ove napade mora biti razorna vojna odmazda protiv iranskih terorističkih snaga, kako u Iranu tako i na cijelom Bliskom istoku.”

Republikanac koji vodi američki vojni nadzorni odbor u Predstavničkom domu, Mike Rogers, također je pozvao na akciju protiv Teherana.

“Davno je bilo vrijeme da predsjednik Biden konačno pozove teroristički režim Irana i njegove ekstremističke posrednike na odgovornost za napade koje su izveli,” rekao je Rogers.

Nije tako jednostavno

Stručnjaci, međutim, upozoravaju da bi svaki napad na iranske snage unutar Irana mogao natjerati Teheran da snažno odgovori, eskalirajući situaciju na način koji bi mogao uvući Sjedinjene Države u veliki bliskoistočni rat.

Jonathan Lord, direktor sigurnosnog programa za Bliski istok u Centru za novu američku sigurnost, rekao je da bi napad direktno unutar Irana pokrenuo pitanje za Teheran o opstanku režima.

Charles Lister sa Bliskog istoka Instituta sa sjedištem u Washingtonu rekao je da bi vjerojatni odgovor bio da se krene za značajnom metom za Iran ili militantom visoke vrijednosti iz grupa koje podržava Iran bilo u Iraku ili Siriji.

Zvaničnik američke odbrane, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je za Reuters da nije jasno kakve bi sekundarne ili tercijerne posljedice bile takvog napada na Iran.

“Osim ako se SAD ne pripreme za sveopšti rat, šta ćemo postići napadom na Iran”, rekao je zvaničnik.

Ipak, Lord i drugi stručnjaci priznaju da je Izrael godinama gađao iranske mete u Siriji bez odvraćanja Irana, uključujući četiri zvaničnika Korpusa iranske revolucionarne garde u Damasku 20. januara.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,