Nedjelja, 19. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Jezivi snimci iz Indije: Zapaljena džamija i napadi na muslimane, poginulo više 20 ljudi (VIDEO)

Preuzmite sliku

Hinduska masa u indijskoj prijestolnici je u utorak zapalila džamiju, dok je u zonama gdje žive muslimani izvršeno dosta napada, u sklopu trodnevnih nereda koje je izazvao novi zakon o državljanstvu

Hinduska masa u indijskoj prijestolnici je u utorak zapalila džamiju, dok je u zonama gdje žive muslimani izvršeno dosta napada, u sklopu trodnevnih nereda koje je izazvao novi zakon o državljanstvu, javlja Al Jazeera Balkans.

Broj žrtava najvećih nereda s vjerskom pozadinom u Delhiju u posljednjih nekoliko decenija porastao je na 20, a indijska policija optužuje se da „gleda na drugu stranu“ dok masa napada muslimane i njihovu imovinu.

Hinduska masa u indijskoj prijestolnici je u utorak zapalila džamiju, dok je u zonama gdje žive muslimani izvršeno dosta napada, u sklopu trodnevnih nereda koje je izazvao novi zakon o državljanstvu.

 • Indijski portal The Wire izvijestio je da je rulja uz povike „Jai Shri Ram“ – što se može prevesti kao „pozdrav Lordu Ramu“, paradirala oko zapaljene džamije u zoni Ashok Nagar.

  Na video-snimci koja se proširila društvenim mrežama vidi se kako se rulja penje na vrh minareta u pokušaju da na njega postavi zastavu.

  okalni mediji tvrde da su napadnute i prodavnice u istoj zoni.

  Društvenim mrežama kruže i video-snimci na kojima se vidi kako rulja zlostavlja muslimane.

  Policija je uvela restrikcije na velika okupljanja na sjeveroistoku zemlje, dok se šire izvještaji o kamenjanju i paljenju većih građevina.

  Sunil Kumar, direktor bolnice Guru Teg Bahadur, u koju se prevoze povrijeđeni, na konferenciji za štampu je rekao da je u nasilju poginulo 20 ljudi, uključujući jednog policajca.

  Drugi zvaničnik bolnice kazao je za AFP da je u utorak povrijeđena 31 osoba, od kojih je 10 u ozbiljnom stanju.

  Viši policijski zvaničnik Anil Mittal rekao je da je od početka dvodnevne posjete Donalda Trumpa Indiji prijavljeno oko 150 povrijeđenih.

  „Neki od njih zadobili su povrede vatrenim oružjem“, kaže Rajesh Kalra iz bolnice Guru Teg Bahadur.

  Nasilje je prijavljeno u muslimanskim zonama Karawal Nagar, Maujpu, Bhajanpura, Vojay Park i Yamuna Vihar.

  Vlasti tvrde da im u tim zonama nedostaje policajaca.

  Neredi su počeli u nedjelju, nakon što su zagovaraači Zakona o državljanstvu (CAA), koji je parlament usvojio u decembru, počeli napadati one koji su se okupljali da protestuju protiv njega.

  CAA je označen kao antimuslimanski, te je izazvao talas protesta u Indiji, većinom od strane muslimana.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,