Petak, 21. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Jedna zemlja nakon nemira zabranila TikTok

Preuzmite sliku

Senegal je u srijedu suspendovao društvenu mrežu TikTok, navodeći da je platforma za razmjenu videa korištena za poticanje nasilja izazvanog pritvaranjem opozicionog čelnika Ousmanea Sonkau.

Vlasti su već ukinule pristup mobilnim podacima u ponedjeljak, a nekoliko skupina za ljudska prava osudilo je tu mjeru kao i raspuštanje Sonkove stranke PASTEF.

– Aplikacija TikTok je društvena mreža izbora za nedobronamjerne ljude za širenje poruka mržnje i subverzivnih poruka koje prijete stabilnosti zemlje – rekao je ministar komunikacija i digitalne ekonomije Moussa Bocar Thiam, prenosi AFP.

Nemiri su izbili nakon što je Sonko u ponedjeljak optužen za poticanje pobune, podrivanje državne sigurnosti, zločinačko udruživanje s terorističkim tijelom i druga kaznena djela.

Najmanje troje ljudi poginulo je u nemirima, dok je još dvoje ubijeno u utorak u napadu Molotovljevim koktelom na autobus u predgrađu glavnog grada Dakara, međutim nije potvrđeno da postoji veza između napada na autobus i protesta.

Tri parkirana autobusa također su pogođena Molotovljevim koktelima u gradu Thiesu u srijedu, iako nema izvještaja o žrtvama.

– Odluka vlade da raspusti PASTEF krši slobodu izražavanja, udruživanja, mirnog okupljanja i demokratskog učestvovanja – naveli su iz Human Rights Watch-a (HRW) u saopćenju u utorak navečer i pozvali vlasti da ponovo uspostave stranku i internet.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,