Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Japanci na protestima zbog zastarjelih zakona o seksualnom zlostavljanju

Preuzmite sliku

Demonstranti, koji se bore za prava žena, izašli su na ulice po šesti put u isto toliko mjeseci kako bi protestvovali protiv, kako oni kažu, zastarjelih zakona o seksualnom zlostavljanju nakon što je muškarac izašao na slobodu iako je seksualno napastvovao svoju kćerku godinama.

Sud je presudio da je otac kriv za seksualno zlostavljanje djeteta od njene 13. do 19. godine, a sam optuženik je priznao da je bio nasilan ako bi se ona opirala. Međutim, pušten je na slobodu jer zakon zahtijeva od tužitelja da dokažu da je došlo do pretjerane upotrebe sile, prijetnje, ili da je žrtva u potpunosti onesposobljena.

Presuda, na koju je uložena žalba, izazvala je ljutnju demonstranata u više gradova u Japanu. Napravljena je i online peticija u kojoj se zahtijeva da bilo kakav seksualni odnos bez pristanka svih strana bude definisan kao silovanje.

Peticiju je dosad potpisalo 47.000 ljudi i podnijeta je  ministarstvu pravde, prenio je AFP

Sud je u najnovijem slučaju incesta priznao da je djevojčica bila prisiljena na seks “protiv svoje volje”. Ali je također rečeno da nije jasno da li je bila “nesposobna da se odupre”, pa je njen otac oslobođen od silovanja.

Dok je pokret #MeToo protiv seksualnog zlostavljanja uzeo globalno maha, od Hollywooda do italijanske opere, u Japanu nije dočekan s oduševljenjem.

Mnogi aktivisti smatraju zakone o seksualnom nasilju dio šireg rodnog problema u Japanu, koji i pored relativno visokih stopa ženskog obrazovanja i zapošljavanja ostaje u mnogo čemu nejednak.

Japan je 2017. godine izmijenio krivični zakon o seksualnim zločinima prvi put u 110 godina, priznajući da postoje i muške žrtve i povećavši kaznu za silovanje sa minimalno tri godine na pet.

Ali zahtjev da žrtva mora dokazati da se nije mogla oduprijeti napadu ostao je nepromijenjen. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,