Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Izvjestitelj UN-a za Palestinu: Baš kao Srebrenica i Ruanda, genocid u Gazi se provodi uz odobravanje svijeta

Preuzmite sliku

Specijalna izvjestiteljica Ujedinjenih nacija za Palestinu Francesca Albanese poručila je da ono što je Izrael uradio u Gazi nije mnogo drugačije od masakra civila u drugim dijelovima svijeta, te navela da je genocid u Gazi, poput Srebrenice i Ruande, izvršen uz odobravanje svijeta, javlja Anadolu. 

Albanese je na X-u citirala post visokog komesara UN-a za ljudska prava u kojem se Izrael optužuje da je pogubio 11 nenaoružanih Palestinaca pred njihovim porodicama u distriktu al-Rimal u Gazi.

“Ako dobro pogledate, vidjet ćete da ono što se dogodilo u Gazi nije mnogo drugačije od drugih masakra civila. Genocid nije pojedinačni čin, to je proces i mora se spriječiti, ali kao i ranije u Srebrenici i Ruandi, u Gazi se dešava uz odobravanje svijeta”, istakla je Albanese.

Citirala je i poruku u kojoj se navodi da su genocid i masakre djece u Gazi izvršili plaćenici iz Francuske, SAD-a, Engleske, Ukrajine, Italije, Njemačke, Južne Afrike i Indije, ali ih niko nije nazvao stranim terorističkim borcima.

Pozvala je da se izvrši pritisak na nacionalne pravosudne sisteme da istraže i procesuiraju one koji počine ratne zločine u inostranstvu, uključujući okupirane palestinske teritorije, u zemljama u kojima imaju državljanstva.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje