Nedjelja, 19. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Izraelski vojnici provalili u džamiju, pa na zvučnike puštali jevrejske pjesme i molitve

Preuzmite sliku

Izraelske odbrambene snage (IDF) osudile su ponašanje nekih svojih vojnika koji su snimljeni kako pjevaju i mole u džamiji u Jeninu na okupiranoj Zapadnoj obali.

To se dogodilo tokom operacije protiv militanata u gradu, u kojoj je do sada ubijeno 11 Palestinaca, saopćilo je palestinsko ministarstvo zdravstva.

IDF je najavio da će vojnici “biti odgovarajuće sankcionirani”. Dodali su kako će također djelovati i u drugim sličnim slučajevima koji su snimljeni u Gazi.

Društvenim mrežama se širi više snimki koje prikazuju prizore iz džamije. Na jednoj snimci pjesma o tjeranju tame, povezana s aktualnim židovskim festivalom Hanuka, odjekuje na hebrejskom preko zvučnika u minaretu.

Osoba koja snima se smije i pridružuje se pjesmi. Drugi isječci prikazuju vojnike unutar džamije kako recitiraju židovsku molitvu u mikrofon. Palestinsko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je ono što je nazvalo “izrugivanje svetosti”. IDF je u današnjem saopćenju potvrdio da su vojnici “djelovali protiv kodeksa ponašanja IDF-a unutar vjerske ustanove”

Ovo nije prvi problematični snimak

U saopćenju se navodi da su odgovorni “odmah udaljeni iz operativnih aktivnosti”. “Ponašanje vojnika na videosnimkama je ozbiljno i u potpunoj je suprotnosti s vrijednostima IDF-a”, istaknuto je. Incidenti u Jeninu nisu prvi put da su izraelski vojnici ukoreni zbog lošeg ponašanja koje je snimljeno i zatim objavljeno na društvenim mrežama.

Tako se pojavio niz problematičnih snimki: vojnik kako razbija trgovinu igračkama, dok se osoba iza kamere smije; vojnici koji pale odjeću u stražnjem dijelu kamiona, a drugi prekapa po ženskoj odjeći u nečemu što izgleda kao privatna rezidencija. U nedjelju je glasnogovornik IDF-a kontraadmiral Daniel Hagari osudio ponašanje vojnika, piše BBC.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,