Nedjelja, 23. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Izraelski ministar zaprijetio napuštanjem kabineta ako Netanyahu ne uspije dogovoriti novi plan za Gazu

Preuzmite sliku

Izraelski ministar ratnog kabineta Benny Gantz zaprijetio je ostavkom ako Benjamin Netanyahu ne uspije usvojiti dogovoreni plan za Gazu, dovodeći u pitanje budućnost izraelske vlade.

Tokom subotnje konferencije za novinare, Gantz je najavio da će se njegova oporbena stranka Nacionalnog jedinstva povući iz koalicijske vlade, ako plan za poslijeratno upravljanje teritorijem ne bude konsolidiran i odobren do 8. juna.

Konferencija za novinare održana je samo nekoliko sati nakon što su Izraelske obrambene snage rekle da su pronašle tijelo još jednog taoca, Rona Benjamina (53), koji je sudjelovao u vožnji biciklom u blizini granice s Gazom kada je Hamas započeo svoj napad.

Njegovo tijelo pronađeno je zajedno s još tri taoca – Itzikom Gelernterom, Shanijem Loukom i Amitom Buskilom – čiji su ostaci pronađeni u petak, prenosi theguardian.

“Lični i politički razlozi počeli su ulaziti u najsvetije dijelove izraelske obrane”, rekao je Gantz novinarima.

“Premijeru Netanyahu, gledam te večeras u oči i kažem ti: izbor je u tvojim rukama”, rekao je Gantz. “Netanyahu od prije deset godina učinio bi pravu stvar. Jeste li danas spremni učiniti pravu stvar?

“Izraelski narod vas gleda”, dodao je. “Morate birati između cionizma i cinizma, između jedinstva i frakcionaštva, između odgovornosti i bezakonja – i između pobjede i katastrofe.”

Njegov odlazak ostavio bi Netanyahua, izraelskog premijera, još veću dužnost saveznicima krajnje desnice koji su zauzeli tvrd stav u pregovorima o prekidu vatre i oslobađanju taoca.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje