Srijeda, 29. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Izraelski ministar poziva na potpuno zauzimanje Pojasa Gaze: Vrijeme je da promijenimo smjer

Preuzmite sliku

Izraelski ministar finansija Bezalel Smotrich pozvao je u nedjelju na uvođenje potpune kontrole nad cijelim Pojasom Gaze.

Smotrichove primjedbe uslijedile su nakon objave iz kancelarije premijera Benjamina Netanyahua da je Hamasov odgovor na prijedloge posrednika za sporazum o razmjeni zatvorenika negativan.

“Odustajanje od izraelskih crvenih linija i jurnjava za Hamasom radi dogovora samo smanjuje šansu da se svi taoci vrate kući”, naveo je vođa stranke Religiozni cionizam.

On je dodao: „Vrijeme je da naučimo lekcije, promijenimo smjer,… i vratimo potpunu izraelsku kontrolu nad cijelim Pojasom Gaze“.

U nedjelju ujutro, Netanyahuova kancelarija objavila je da je negativan Hamasov odgovor na široke okvire koje su iznijeli posrednici u vezi s prijedlogom za prekid vatre s Izraelom.

“Prošlo je više od nedelju dana od sastanka u Kairu – Hamas je odbacio nacrt koji su iznijeli posrednici“, objavljeno je na društvenoj mreži X.

Procjenjuje se da Hamas drži više od 130 izraelskih talaca, dok Tel Aviv drži više od 9.100 Palestinaca u zatvorima.

Hamas zahtijeva prekid smrtonosne ofanzive Izraela na Pojas Gaze i povlačenje izraelskih snaga sa teritorije radi bilo kakvog sporazuma o razmjeni talaca i zarobljenika s Tel Avivom.

Izrael je u vojnoj ofanzivi ubio više od 33.500 Palestinaca nakon prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra 2023. godine.

Prethodnim sporazumom u novembru oslobođen je 81 Izraelac i 24 stranca u zamjenu za 240 Palestinaca, među kojima je bila 71 žena i 169 djece.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje