Utorak, 21. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Izraelski mediji: Netanyahu pristao na prekid vatre bez konsultovanja s Ratnim kabinetom

Preuzmite sliku

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu pristao je na prijedlog Katara o prekidu vatre u Gazi bez da se o tome ranije konsultovao s ratnim kabinetom, objavila je izraelska državna televizija KAN.

Direktor izraelske vanjske obavještajne agencije Mossad David Barnea, tokom sastanaka na kojima je učestvovao s egipatskim i katarskim dužnosnicima u Parizu, dobio je odobrenje premijera Netanyahua za primirje radi nastavka pregovora u različitim fazama sporazuma između sukobljenih strana.

Izvor blizak Ratnom kabinetu rekao je da su članovi postali svjesni ovog pitanja nakon odobrenja premijera.

U razgovoru za “Yedioth Ahranot”, izraelski zvaničnici su poručili da “neće pristati na zaustavljanje rata” kao odgovor na Hamasov zahtjev za oslobađanjem zatvorenika u Gazi i povlačenjem vojske iz Gaze.

Zvaničnici su tvrdili da nacrt sporazuma predviđa oslobađanje 1.500 palestinskih zatvorenika, uključujući “imena visokog profila” u izraelskim zatvorima.

Govoreći za AA, palestinski izvori su izvijestili da je Hamas prihvatio plan, koji predviđa trostepenu razmjenu zarobljenika i prekid vatre u Gazi, svaki u trajanju od 45 dana. (Anadolija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje