Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Izraelske snage ubile dijete u bolnici u Khan Younisu

Preuzmite sliku

Izraelske snage ubile su u nedjelju dijete u bolnici u gradu Khan Younis na jugu Pojasa Gaze, javlja Anadolu.

“Dijete od 13 godina, raseljeno, ubijeno je u bolnici Al-Amal, u Khan Younisu, jer ga je upucala izraelska bespilotna letjelica”, saopštilo je Palestinsko društvo Crvenog polumjeseca.

Medicinski izvori rekli su za Anadolu da su u odvojenom incidentu još tri Palestinca ubijena, a drugi povrijeđeni u izraelskom napadu na kuću zapadno od Khan Younisa.

“Izbili su žestoki sukobi između izraelskih snaga i palestinskih boraca otpora u naseljima Al-Tuffah i Al-Daraj, istočno od grada Gaze, nakon što je vojska pokušala da napreduje dublje u ta dva naselja”, ispričali su očevici za Anadolu.

Naveli su da su se ujutro u dva naselja čuli zvuci teških mitraljeza, artiljerijskih granata i bombi.

Izraelski tenkovi bacili su dimne bombe u naseljut Al-Tuffah, dok su helikopteri letjeli iznad područja sukoba.

U Refahu, najjužnijem gradu u Pojasu Gaze, izraelska vojna vozila napredovala su desetinama metara od jugoistočne granice.

Očevici su ispričali da su subotu izbili žestoki sukobi između palestinskih boraca i izraelskih snaga koje su prodrle istočno od Rafaha.

Izraelski napadi na Pojas Gaze počeli su nakon napada palestinske grupe Hamas na Izrael 7. oktobra. Od tada je ubijeno više od 20.250 Palestinaca, a poginulo je najmanje 8.000 djece i 6.200 žena. Više od 53.600 osoba je povrijeđeno.

U Gazi, gdje su mnogi i dalje pod ruševinama, uništena je civilna infrastruktura odnosno bolnice, obrazovne institucije, kao i bogomolje.​

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,