Petak, 24. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Izraelska vojska ubila više od 400 Palestinaca u bolnici Al-Shifa u Gazi

Preuzmite sliku

Izraelske snage ubile su više od 400 Palestinaca i uništile više od 1.050 domova tokom 13-dnevne racije u bolnici Al-Shifa u gradu Gazi, saopštio je u subotu ured za medije Vlade u blokiranoj enklavi, prenosi Anadolija.

Ured za medije Vlade u Gazi je objavio da su izraelske snage pritvorile i mučile stotine pacijenata, raseljenih pojedinaca i zdravstvenih radnika u bolnici i okolini. U saopštenju se ističe teška situacija 107 pacijenata i 60 zdravstvenih radnika zarobljenih u bolnici u nehumanim uslovima bez vode, lijekova, hrane i struje. Ured je optužio Izrael da opstruiše pokušaje međunarodnih organizacija da evakuišu pacijente, dovodeći njihove živote u opasnost.

Vlada u Gazi smatra “američku administraciju, međunarodnu zajednicu i neke evropske zemlje potpuno odgovornim za učešće u genocidu i etničkom čišćenju koje je počinila izraelska vojska u Pojasu Gaze”.

Pozivajući na konkretnu akciju za zaustavljanje napada na bolnice i razaranja u Gazi, Vlada je pozvala “međunarodne organizacije, arapske i islamske zemlje, da učine više od osude i šutnje i poduzmu stvarne mjere za zaustavljanje genocidnih napada”. Veći dio Pojasa Gaze uništen je otkako je za genocid optuženi Izrael pokrenuo rat u oktobru prošle godine nakon prekograničnog napada Hamasa. Izraelske snage su više mjeseci bezobzirno uništavale zgrade i čitava naselja uništivši 60 posto infrastrukture palestinske enklave. U izraelskim napadima ubijeno je više od 32.700 Palestinaca. Međunarodni sud pravde (ICJ) je naznačio dodatne privremene mjere, uključujući “nesmetano pružanje” pomoći Pojasu Gaze, u postupku za genocid koji je u toku protiv Izraela na zahtjev Južnoafričke Republike.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,