Četvrtak, 20. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Izraelska delegacija putuje u Katar na pregovore u primirju u Gazi

Preuzmite sliku

Ured izraelskog premijera Benjamina Netanyahua saopćio je da će delegacija otputovati u glavni grad Katara, Dohu, kako bi razgovarala o stavu Izraela o potencijalnom sporazumu o prekidu vatre u Gazi, javlja Al Jazeera.

Netanyahuov ured opisao je posljednje prijedloge Hamasa za razmjenu zarobljenika i primirje kao “nerealne”, objavila je novinska agencija Reuters, ponavljajući prethodno saopštenje objavljeno dan ranije.

Premijer je ranije rekao da je odobrio planove za vojnu operaciju u Rafahu, gradu na jugu Gaze, gdje se sklonilo više od milion ljudi, te da vojska priprema operativne planove i evakuaciju civilnog stanovništva.

U međuvremenu se oglasio ured za medije vlade Gaze, navodeći da je izraelska vojska izvela pet odvojenih napada na centre za distribuciju pomoći u proteklih 48 sati u enklavi, ubivši 56 ljudi i povrijedivši više od 300 drugih.

“Smatramo američku administraciju i međunarodnu zajednicu, pored ‘izraelske’ okupacije, potpuno odgovornim za zločin genocida“, navodi se u saopštenju na Telegramu.

“Pozivamo sve zemlje slobodnog svijeta da izvrše pritisak na okupaciju da zaustavi rat genocida i etničkog čišćenja protiv našeg palestinskog naroda”, naveli su iz ureda. (Al Jazeera)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,