Nedjelja, 19. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Izraelci pojačali retoriku protiv Al Jazeere: “Zabranjuje se emitovanje zbog širenja informacija neprijateljima”

Preuzmite sliku

Katarska novinaska mreža Al Jazeera suočava se s intenzivnim kritikama u Izraelu da pomaže terorističkom pokretu Hamas u ratu protiv židovske države. Tamošnja vlada planira zabraniti Al Jazeeri rad u Izraelu zbog prenošenja ‘osjetljivih informacija neprijateljima’.

Na pitanje o zabrani Al Jazeere i još dva navodno pro-Hamasova medija, glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova, Lior Haiat, rekao je za Jerusalem Post da Vlada radi na nečemu.

‘Predmet vode Ministarstvo komunikacija i Ministarstvo odbrane. Ideja je da ako prelaze granicu u pomaganju Hamasu, možemo zatvoriti cijeli kanal’. Dodao je da je zatvaranje mreže ‘usmjereno na kanale koji prelaze granicu u pomaganju Hamasu’.

S mogućom zabranom suočavaju se i Al-Arabyja u katarskom vlasništvu i pro-Hezbollahov medij Al Mayadeen koji se također emitira u Izraelu.

Shloma Karhi, ministar komunikacija, rekao je za izraelski vojni radio prošle sedmice o Al Jazeeri: ‘Ovo je stanica koja huška, ovo je stanica koja snima trupe u područjima okupljanja (izvan Gaze) … koja huška protiv građana Izraela – propagandni glasnik.’

Izraelska vlada je u petak pojačala svoju retoriku protiv Al Jazeere, prema izvještaju Yneta, napominjući da je ministarstvo komunikacija poručilo: “Nakon napornih aktivnosti ministra komunikacija i njegovog uredskog osoblja, uz potporu Mossada, Shin Bet i Ministarstva odbrane, a nakon ispitivanja svih potrebnih pravnih aspekata i postizanja dogovora s Ministarstvom pravde i glavnim državnim advokatom Gali Baharav-Miara, vlada je odobrila propise koji će dopustiti prestanak aktivnosti strane radiodifuzne organizacije koja šteti sigurnosti države, za vrijeme trajanja rata.

Zatvaranje mreže Al Jazeera u Izraelu dolazi nakon iznošenja dokaza da ona pomaže neprijatelju, emitira propagandu u službi Hamasa na arapskom i engleskom gledateljima širom svijeta, pa čak i prenosi osjetljive informacije našim neprijateljima.’ (tportal.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje