Subota, 13. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Izraelac lagao da je elitni vojnik i obavještajac: Ušao u IDF pa im ukrao oružje i vojnu opremu

Preuzmite sliku

Izraelac koji nikad nije bio pripadnik vojske optužen je da se lažno predstavljao kao vojnik i ukrao oružje nakon što je ušao u vojnu jedinicu i pridružio se borbama protiv Hamasa.

Prema optužnici podignutoj u nedjelju, 35-godišnji Roi Yifrach iskoristio je haotičnu situaciju nakon Hamasovog napada 7. oktobra kako bi se pridružio borbenim operacijama i ukrao velike količine vojne opreme, uključujući oružje, streljivo i osjetljivu komunikacijsku opremu.

Izraelski mediji navode da je proveo vrijeme boreći se u Gazi, a čak se pojavio na fotografiji pored premijera Benjamina Netanyahua tokom jednog od njegovih posjeta vojnicima na terenu.

Yifrach je otišao u južni Izrael 7. oktobra i predstavljao se naizmjenično kao pripadnik elitnih protuterorističkih jedinica, stručnjak za deaktiviranje bombi i član unutrašnje sigurnosne službe Shin Bet, navodi se u optužnici.

Policija je uhapsila Yifracha 17. decembra i kod njega pronašla oružje, granate, voki-tokije, uniforme, dron i drugu vojnu opremu. Eitan Sabag, Yifrachov advokat, rekao je za izraelski Channel 12 TV da je Yifrach otišao na jug kako bi pomogao kao bolničar u organizaciji za hitne intervencije i hrabro se borio za obranu Izraela više od dva mjeseca.

“Pomagao je ljudima i učestvovao u spašavanju ljudi, sve pod vatrom, dok se također borio protiv terorista”, kazao je Sabag. Izraelska policija privela je još četiri osobe, uključujući policajca, u vezi s krađom oružja.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,