Srijeda, 17. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Izopropanol od kojeg se pravi hemijsko oružje u Siriju stigao iz Švicarske

Preuzmite sliku

Kompanija iz Švicarske je, uz odobrenje državnih vlasti, u Siriju izvezla 5 tona izopropanola koji se može koristiti i u proizvodnji plina sarina, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prema navodima Švicarske državne televizije (RTS), švicarska kompanija je krajem 2014. godine u Siriju izvezla zabranjeno hemijsko sredstvo koje se može upotrijebiti i u proizvodnji hemijskog oružja.

Navodi se da je hemijsko sredstvo izvezeno u Siriju šest mjeseci nakon što je Međunarodna organizacija za zabranu hemijskog oružja (OPCW) u maju 2014. godine saopćila da je Sirija uništila 133 tone izopropanola.

Dodaje se i kako je izopropanol izvezen u Siriju bez ikakvog pravnog ograničenja.

Agencija za nacionalnu ekonomiju Švicarske (SECO) potvrdila je da je 2014. godine u Siriju izvezena zabranjena supstanca.

U saopćenju je navedeno da je supstancu uvezla privatna farmaceutska kompanija iz Sirije za koju nije utvrđena nikakva povezanost sa sirijskim režimom.

Navodi se i kako se Švicarska pridržava sankcija koje su evropske zemlje uvele prema Siriji, dodajući da 2014. godine nije postojala nikakva pravna prepreka za izvoz izopropanola.

Na kraju se ipak navodi kako danas ne bi bilo moguće izvesti istu hemijsku supstancu zbog napada hemijskim oružjem koje izvodi sirijski režim.

Komisija za sigurnosnu politiku pri Senatu Švicarske pozvala je da se detaljno istraži cijeli slučaj u vezi sa izvozom zabranjenog hemijskog sredstva u Siriju. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje