Srijeda, 29. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Između Meksika i SAD-a pronađen dosad najduži tunel za krijumčarenje dug 1.313 metara

Preuzmite sliku

Američki zvaničnici su saopćili da je otkriven dosad najduži tunel za krijumčarenje koji se nalazi na granici s Meksikom.

Tunel je dug čak 1.313 metara, posjeduje lift, šine, sistem ventilacije i odvoda, kao i električne kablove visoke voltaže. Tunel povezuje industrijsku zonu u Tijuani u Meksiku te okolinu San Diega u Californiji.

Prilikom otkrivanja tunela nije bilo hapšenja niti je pronađena droga. Američke vlasti nisu saopćile ko je osumnjičen za korištenje tunela.

Ipak, meksički kartel Sinaloa je jedna od najvećih svjetskih organizacija za krijumčarenje droge. Osnivač kartela Joaquin El Chapo Guzman služi doživotnu zatvorsku kaznu u SAD-u.

Tunel je otkriven u augustu prošle godine, ali je informacija o tome tek objavljena. U potpunosti je mapiran, nalazi se na prosječnoj dubini od 21 metar ispod površine, a zasad nije poznato koliko je vremena bilo potrebno da bi se napravio, piše BBC.

Od 2016. godine je na granici Californije i Meksika pronađeno mnogo tunela za krijumčarenje. Drugi tunel po dužini pronađen je u San Diegu 2014. godine, a njegova dužina je iznosila 904 metra.

  •  

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,