Srijeda, 21. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Iz izraelskog zatvora pušteno 30 palestinskih žena i djece

Preuzmite sliku

Nakon nekoliko sati odlaganja, izraelske vlasti su oslobodile grupu od 30 palestinskih zatvorenika, objavila je izraelska zatvorska služba, javlja Anadolu.

Palestinci koji su pušteni iz zatvora Ofer prevezeni su u nekoliko vozila Međunarodnog komiteta Crvenog križa.

Ministarstvo vanjskih poslova Katara u srijedu je objavilo da se među Palestincima puštenim iz izraelskog zatvora nalazi 16 maloljetnika i 14 žena.

Izraelski vojnici intervenisali su oklopnim vojnim džipovima protiv uglavnom mladih Palestinaca koji su čekali u Betuniji, palestinskom gradu koji se nalazi na putu za zatvor Ofer i Ramallah.

Izraelska vojska bacila je suzavac i šok bombe na Palestince u regionu i otvorila vatru gumenim mecima.

Prema izjavi palestinskog Crvenog polumjeseca, 5 Palestinaca je povrijeđeno, od kojih jedan teže, kada su izraelski vojnici otvorili vatru na Palestince.

S druge strane, izraelska vojska ranije je saopštila da je deset izraelskih zarobljenika koje je držao Hamas u Pojasu Gaze predato osoblju Međunarodnog komiteta Crvenog križa.

U saopštenju glasnogovornika izraelske vojske navodi se da su zvaničnici Crvenog križa potvrdili da je u njihov konvoj predato desetero izraelskih žena i djece koje je držao Hamas u Pojasu Gaze, kao i četiri državljana Tajlanda.

Ministarstvo vanjskih poslova Katara objavio je da je među oslobođenim izraelskim taocima pet maloljetnika i pet žena, uključujući jednu maloljetnu osobu iz Holandije, troje Nijemaca i Amerikanku.

Izrael je pokrenuo veliku vojnu kampanju u Pojasu Gaze nakon prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra.

Od tada je ubio više od 15.000 ljudi, uključujući 6.150 djece i 4.000 žena, prema zdravstvenim vlastima u enklavi.

Službeni izraelski broj mrtvih iznosi 1.200.

Četverodnevna humanitarna pauza koju je posredovao Katar stupila je na snagu u petak, a koja je privremeno zaustavila izraelske napade na Gazu i uključila oslobađanje Izraelaca od strane Hamasa u zamjenu za oslobađanje Palestinaca iz izraelskih zatvora od strane Izraela.

Katar je kasno u ponedjeljak objavio sporazum o produženju početne četverodnevne pauze za još dva dana.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje