Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Istraživanje: Muškarci brže gube antitijela na korona virus

Preuzmite sliku

Nivo antitijela na COVID-19 brže opada kod muškaraca nego kod žena, pokazalo je novo istraživanje.

Nivo antitijela na COVID-19 brže opada kod muškaraca nego kod žena, pokazalo je novo istraživanje, čiji bi rezultati mogli da imaju implikacije po razvoj vakcine protiv korona virusa, piše Guardian, a prenosi agencija Tanjug.

Istraživanjem je obuhvaćeno 308 osoba zaposlenih u bolnicama Univerziteta u Strasbourgu kod kojih je potvrđeno prisustvo korona virusa, uglavnom sa blažim simptomima bolesti.

Nivo različitih antitijela mjeren je korištenjem tri različita testa dva puta tokom perioda od 172 dana.

Prvo mjerenje je pokazalo da muškarci stariji od 50 godina i oni sa indeksom tjelesne mase većim od 25, imaju najviši nivo antitijela.

Drugim mjerenjem je otkriveno da je nivo antitijela u većoj mjeri opao kod muškaraca nego kod žena, nezavisno od starosti ili indeksa tjelesne mase, navodi se u studiji.

“Naše istraživanje je pokazalo da muškarci ispoljavaju snažniji odgovor u akutnoj fazi, iskazan višim nivoom antitijela, ali da tokom vremena on opada mnogo brže nego kod žena, kod kojih ostaje na mnogo stabilnijem nivou”, rekla je Samira Fafi-Kremer.

Olivier Schwartz, jedan od autora studije, rekao je da izgleda da opadanje zavisi od početnog nivoa antitijela.

Odgovor muškaraca i žena

“Ukoliko je nivo antitijela viši, opadanje će biti brže, ali još ne znamo zbog čega tačno”, navodi Schwartz.

Sabra Klein sa Univerziteta Johns Hopkins ističe da bi naučnici koji rade na razvoju vakcine trebalo da analiziraju i uporede odgovor muškaraca i žena na virus tokom vremena, jer je moguće da će kod muškaraca doći do gubljenja antitijela i poslije vakcinacije.

Muškarci bi možda trebalo da prime drugu pomoćnu vakcinu da očuvaju imunitet na virus, tvrdi Klein.

Naučnici još ne znaju sve o imunitetu na korona virus. Oni su upozorili da antitijela, koja stvaraju B-ćelije i koja imaju ključnu ulogu u odbrani organizma, nisu jedno oružje čovjekovog imunog sistema.

Jednako su važne i T-ćelije, čiji je zadatak da stimuliraju proizvodnju B-ćelija i unište respiratorne ćelije u kojima virus živi.

Studija treba da prođe kroz proces recenzije. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,