Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Iranski predsjednik: Izrael je ‘dobio lekciju’. Svaki novi nepromišljeni odgovor neprijatelja naići će na jači i oštriji odgovor

Preuzmite sliku

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi iznio je službeno saopćenje u kojem, između ostalog kaže da je iranska vojska sinoć “naučila lekciju” Izrael.

“Svaka nova avantura biće odgovorena težim i oštrijim odgovorom”, navodi se u objavi na platformi X.

Napad je označen kao “historijska, moćna, pobjednička operacija”.

Raisi je kazao da će čvršće odgovoriti na svaki pokušaj protiv njihove zemlje.

Iranske oružane snage cionističkog su neprijatelja naučile lekciju. Svaki novi nepromišljeni odgovor neprijatelja naići će na jači i oštriji odgovor. Odbrambena akcija koju sprovode oružane snage je prirodno pravo na legitimnu odbranu naše zemlje kao odgovor na cionističku agresiju na naše interese.

Sinoćnje kombinovane operacije nose poruku snage i moći islamskoj naciji, te poruku straha i poniženja neprijateljima čovječanstva. Iran je proteklih mjeseci iskoristio sve regionalne i međunarodne sposobnosti da upozori međunarodnu zajednicu na nedjelotvornost Vijeća sigurnosti”, navodi se u saopćenju.

Potom su dodali:

“Jučerašnja operacija dolazi u kontekstu odbrane iranskog suvereniteta i nacionalnih interesa, kažnjavanja neprijatelja i jačanja regionalne sigurnosti. Iranska akcija bila je pametna i proračunata, a iranske bespilotne letjelice i projektili ciljali su cionističke vojne baze.

Smatramo da su mir i stabilnost u regionu ključni za našu nacionalnu sigurnost i nećemo oklijevati da uložimo bilo kakve napore da oživimo stabilnost i mir. Cionistički entitet je taj koji ugrožava međunarodnu sigurnost i stabilnost u regionu kroz svoja kontinuirana kršenja i brutalne zločine u posljednjih 6 mjeseci u Gazi.

Otpor je ključna riječ za oživljavanje mira i regionalne sigurnosti i okončanje okupacije i terorizma u svim njegovim oblicima”,  zaključuje se u saopćenju iranskog predsjednika.

Komandant armije Revolucionarne garde Hussein Salami također je rekao da će “naciljati Izrael ako bude ciljao na iranske interese i elemente”.

Iran je kasno u subotu pokrenuo zračni napad na Izrael u znak odmazde za zračni napad na iranski diplomatski objekat u Damasku u Siriji 1. aprila.

U tom napadu je ubijeno najmanje sedam pripadnika iranske Revolucionarne garde, među kojima i dva generala.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,