Ponedjeljak, 17. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Iranska revolucionarna garda: Identifikovana lokacija pada predsjednikovog helikoptera

Preuzmite sliku

Iranska komanda Revolucionarne garde Istočnog Azerbejdžana objavila je da je u nedjelju utvrđena lokacija srušenog helikoptera u kojem su se nalazili predsjednik Irana Ebrahim Raisi i delegacija, javlja Anadolu.

Iranska državna novinska agencija IRNA objavila je saopštenje u kojem se navodi da je primljen signal s mobilnog telefona koji pripada jednom od članova posade helikoptera na mjestu nesreće i da su trupe raspoređene na tom području.

Turska agencija za upravljanje katastrofama (AFAD) objavila je u nedjelju da Turske šalje helikopter za potragu i spašavanje u noćnim uslovima vida i 32 spasioca na zahtjev Irana.

“Iran je zatražio helikopter za noćnu potragu i spašavanje od Turske preko turskog Ministarstva vanjskih poslova“, objavila je agencija na društvenoj mreži X.

 • Dodaje se da su 32 planinara za traganje i spašavanje iz ogranaka Van i Erzurum AFAD-a i šest vozila su na putu ka tom području.

  “Takođe, 15 pripadnika osoblja za traganje i spašavanje na planinama iz Ankare, Diyarbakira i Konye je u pripravnosti”, navela je agencija i dodala da pomno prati dalji razvoj situacije.

  Tursko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su kao odgovor na zahtjev iranskih vlasti preko Ministarstva vanjskih poslova, bespilotna letjelica Akinci i helikopter Cougar osposobljen za noćno osmatranje dodijeljeni da učestvuju u operacijama potrage i spašavanja.

  Helikopter će ostati u pripravnosti, spreman za raspoređivanje u zavisnosti od vremenskih uslova.

  Helikopter u kojem je bio iranski predsjednik Ebrahim Raisi navodno je “tvrdo sletio“ zbog vremenskih uslova dok se vraćao sa ceremonije otvaranja brane na granici sa Azerbejdžanom.

  Zamjenik guvernera Istočnog Azerbejdžana Jabbarali Zakiri izjavio je da su dva od tri helikoptera u Raisijevom konvoju sletjela, dok se jedan srušio.

  Raisi je u vrijeme nesreće bio u pratnji ministra vanjskih poslova Hosseina Amir-Abdollahiana, guvernera Istočnog Azerbejdžana Malika Rehmatija i voditelja molitve petkom u gradu Tabriz Ayatollaha Al-Hashema.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,