Srijeda, 17. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Iran zaprijetio da će odlučno odgovoriti na svaki američki napad

Preuzmite sliku

Iranska upozorenja prvo su stigla od Amira Saeida Iravania, iranskog ambasadora u Ujedinjenim nacijama u New Yorku. On se obratio iranskim novinarima u utorak navečer, prenosi državna novinska agencija IRNA.

Iran je u srijedu zaprijetio da će “odlučno odgovoriti” na svaki američki napad na Islamsku Republiku nakon što je predsjednik Joe Biden povezao Teheran s ubistvom tri američka vojnika u vojnoj bazi u Jordanu.

Sjedinjene Države signalizirale su kako se spremaju za uzvratne udare na Bliskom istoku nakon nedjeljnog napada dronovima, u kojima je i ranjeno najmanje 40 vojnika u Tower 22, tajnoj bazi u sjeveroistočnom Jordanu koja je bila od ključnog značaja za američko prisustvo u susjednoj Siriji

Svaki američki udar imogli bi dodatno ugroziti regiju koja je već uzdrmana izraelskim ratom protiv Hamasa u Pojasu Gaze. Rat je počeo kada je Hamas napao Izrael 7. oktobra, u kojem je ubijeno oko 1.200 ljudi i  oteto 250. Otada je Izrael ubio više od 26.000 Palestinaca i raselio skoro dva miliona stanovnika Gaze.

Iranska upozorenja prvo su stigla od Amira Saeida Iravania, iranskog ambasadora u Ujedinjenim nacijama u New Yorku. On se obratio iranskim novinarima u utorak navečer, prenosi državna novinska agencija IRNA.

– Islamska Republika odlučno bi odgovorila na svaki napad na zemlju, njene interese i građane pod bilo kojim izgovorom – kazao je Iravani, prenosi IRNA.

On je moguću iransku odmazdu opisao kao “snažan odgovor”, bez detaljnijeg pojašnjenja.

Iranska misija pri UN-u u srijedu nije odgovorila na zahtjeve za komentar ili pojašnjenje Iravanijevih tvrdnji.

Iravani je također negirao da su Iran i SAD razmjenjivali bilo kakve poruke u posljednjih nekoliko dana, bilo preko posrednika ili direktno. Panarapski satelitski kanal Al Jazeera, sa sjedištem u Kataru, ranije je izvijestio da je do takve komunikacije došlo. Katar često služi kao posrednik između Washingtona i Teherana.

– Takve poruke nisu razmjenjene – kazao je Iravani, prenosi AP.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,