Ponedjeljak, 22. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Iran podržava južnoafričku tužbu za genocid protiv Izraela pred ICJ-om

Preuzmite sliku

Iran je podržao tužbu Južnoafričke Republike protiv Izraela za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) zbog smrtonosne ofanzive u Pojasu Gaze, javlja Anadolu.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova saopštilo je da Teheran u potpunosti podržava odgovornu, hrabru i časnu akciju južnoafričke vlade protiv Izraela u ICJ-u zbog njegovih zločina u Gazi i na Zapadnoj obali.

Međunarodna zajednica se poziva da preduzme “odlučne mjere kako bi odgovarali počinioci zločina u Gazi”.

“Iran još jednom snažno osuđuje ratne zločine i genocid aparthejdskog cionističkog režima nad palestinskom nacijom, i izražava svoju podršku otporu kao oslobodilačkom potezu i legitimnom pravu priznatom međunarodnim pravom palestinskom narodu u borbi protiv okupacije”, dodaje se u saopštenju.

Pred Međunarodnim sudom pravde u četvrtak je počelo saslušanje po tužbi za genocid koju je Južnoafrička Republika podnijela protiv Izraela.

Prvog dana sudskog procesa, Južnoafrička Republika iznosi dokaze u predmetu koji je podnijela 29. decembra, optužujući Izrael za genocid i kršenje Konvencije Ujedinjenih nacija o genocidu svojim akcijama u Pojasu Gaze od 7. oktobra.

Južnoafrička strana zatražiće od najvišeg suda UN-a mjere za zaustavljanje izraelskog vojnog napada na Pojas Gaze u kojem je do sada ubijeno više od 23.300 Palestinaca.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,