Petak, 24. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Irak osudio američke napade na vojne lokacije u toj zemlji: Jasan neprijateljski čin

Preuzmite sliku

Iračka vlada je u utorak osudila američko gađanje vojnih lokacija u toj zemlji, označivši to kao “očigledan neprijateljski čin”, javlja Anadolu.

Iz Kancelarije za medije iračkog premijera Mohammada Shia al-Sudanija saopšteno je da je američki čin “u suprotnosti sa težnjom za trajnim obostranim interesom za uspostavljanje bezbjednosti i stabilnosti” i odbacio američko opravdanje napada kao odgovor na iračke napade na američke baze.

Napominje se da su američki napadi rezultirali ubistvom jednog pripadnika vojske i ranjavanjem 18 osoba, među kojima su i civili.

Kasno u ponedjeljak, Ministarstvo odbrane Sjedinjenih Amričkih Država (SAD) saopštilo je da su američke vojne snage “sprovele neophodne i proporcionalne napade na tri objekta koje koriste Kataib Hezbollah i srodne grupe u Iraku”.

“Kao odgovor na višestruke napade na koalicione snage u Iraku i Siriji, američke vojne snage izvele su zračne napade na više objekata koje koristi Kataeb Hezbollah i srodne grupe u Iraku”, navela je američka Centralna komanda (CENTCOM).

Komandant CENTCOM-a general Michael Erik Kurilla rekao je da obi napadi imaju za cilj da pozovu na odgovornost elemente koji su direktno odgovorni za napade na koalicione snage u Iraku i Siriji i smanje njihovu sposobnost da nastave napade.

“Uvijek ćemo štititi naše snage”, rekao je on.

Američki ministar odbrane Lloyd Austin objavio je da su “nužni i proporcionalni” napadi izvedeni po nalogu predsjednika Joea Bidena na tri objekta koje koriste Kataeb Hezbollah i saradničke grupe u Iraku.

Posljednjih sedmica dogodila se serija napada grupa koje podržava Iran u Iraku i Siriji, na američke vojne baze i izraelske interese u Iraku i Siriji. Vjeruje se da su napadi na američke baze odgovor na američku podršku Izraelu u njegovom smrtonosnom ratu protiv Gaze.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,