Petak, 23. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Indija za 25 godina namjerava da postane razvijena zemlja

Preuzmite sliku

Indija namjerava da postane razvijena zemlja za 25 godina, izjavio je premijer Narendra Modi u obraćanju povodom Dana nacije u ponedjeljak, sa politikom podrške domaćoj proizvodnji električne enegije, vojsci i digitalnoj tehnologiji.

Govoreći iz Crvene tvrđave iz 17. stoljeća u Delhiju, dok Indija slavi 75. godišnjicu nezavinosti od britanske kolonijalne vladavine, Modi je zatražio od mladih da “ciljaju visoko” i da daju svoje najbolje godine za dobrobit zemlje.

– Moramo pretvoriti Indiju u razvijenu zemlju za 25 godina, u našem životnom vijeku – izjavio je 71-godišnji Modi, noseći turban u bojama indijske zastave, u svom 75-minutnom govoru na hindu jeziku.

– To je veliki cilj i trebali bi stremiti ka njemu svom našom snagom – kazao je.

Svjetska banka trenutno kategorizira Indiju kao zemlju sa slabijom ekonomijom – što znači da spada u grupu s bruto nacionalnim prihodom po glavi stanovnika između 1.086 i 4.255 dolara.

Zemlje s visokim prihodom, poput Sjedinjenih Drava, imaju dohodak po glavi stanovnika od 13.205 dolara ili više.

Indija je šesta ekonomija svijeta i očekuje se se ekonomski rast od više od sedam posto u sadašnjoj fiskalnoj godini koja s okončava u martu 2023. – najbrži među velikim svjetskim ekonomijama.

Brojni eksperti tvrde da bi se indijska ekonomija mogla proširiti kako bi postala treća ekoomija svijeta do 2050., iza Sjedinjenih Država i Kine, iako bi dohodak po glavi stanovnika, koji trenutno iznosi oko 2100 dolara, mogao ostati nizak u poređenju s brojnim zemljama.

Sa stanovništvom od 1,5 milijardi ljudi, očekuje se da Indija nadmaši Kinu kao najmnogoljudnija zemlja svijeta u narednoj godini.

Zemlje poput Sjedinjenih Država već vide Indiju kao budućeg konkurenta kineskom dominantnom uticaju u Aziji i van nje. Američki predsjednik Joe Biden u nedjelju je čestitao Indiji njen nacionalni dan i izjavio je da su Sjedinjene Države i Indija “nezamjenjivi partneri” koji će nastaviti da zajednički rade u bavljenju globalnim izazovima u narednim godinama.

Indijski susjed Pakistan, koji je bio dio britanske Indije i istovremeno je stekao nezavisnost, proslavio je svoj dan nezavisnosti u nedjelju, prenosi Reuters.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,