Petak, 12. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Impozantna građevina: U Mekki 100 Bosanaca održava gigantski sat

Preuzmite sliku

Veliki sat na neboderu u Mekki, najsvetijem gradu islama, kuca od 2010. godine, a Saudijska Arabija se hvali da ovaj gigantski sat pokazuje službeno vrijeme za muslimanski svijet, piše novinska agencija Patria.

 • sat-mekka
 • Međutim, malo je poznato da oko 100 radnika iz BiH radi na održavanju ovog sata, javlja NAP. Ovaj sat ima prečnik 40 metara, što je pet puta više od londonskog Big Bena, a nalazi se na tornju visokom 577 metara, koji ima 76 spratova i 76 liftova, sa 1.005 gostinjskih soba.

  Kako nam je kazao jedan Bosanac, IT službenik koji radi na održavanju sata u Mekki, neki bh. građani rade u haremu, a neki na tornju.

  Neki su radili i na izgradnji, a neki su došli naknadno. Uglavnom radi se kao i u svugdje, s tim da je zarada bolja nego što zarađuju naši sugrađani u BiH – kaže ovaj radnik.

 • mekka-kaba
 • Sat sa natpisom “U ime Allaha” osvijetljen je sa 21.000 bijelih i zelenih svjetala koja se vide i sa udaljenosti od 30 kilometara i tako poziva na namaz pet puta dnevno.

  Vjernici su oduševljeni ovom imponzantnom građevinom. Nešto što nigdje nema na svijetu – kaže naš sagovornik.

  Inače, ovaj projekat je nastao 2008. godine u Dohi kada su se sastali muslimanski lideri i učenjaci i kada su predstavljeni i “naučni argumenti” prema kojima je Mekka centar svijeta.

  (NAP)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,