Srijeda, 22. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Humanitarni ured UN-a: Mora se učiniti sve kako bi se izbjegao izraelski napad na Rafah

Preuzmite sliku

Humanitarni ured UN-a istakla je da se “mora učiniti sve što je moguće” kako bi se izbjegao izraelski napad na Rafah, grad u južnoj Gazi, navodeći da bi to moglo mogao dovesti do gubitka života “velikih razmjera”.

“Prema međunarodnom humanitarnom pravu, neselektivno bombardovanje gusto naseljenih područja može predstavljati ratne zločine“, rekao je Jens Laerke, glasnogovornik Ureda UN-a za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA), na brifingu u Ženevi.

“Da budemo jasni, pojačana neprijateljstva u Rafahu u ovoj situaciji mogu dovesti do velikih gubitaka civila i moramo učiniti sve što je u našoj moći da to izbjegnemo”, podcrtao je on.

Oko 1.4 miliona ljudi se trenutno nalazi u Rafahu nakon što su im izraelske snage izraelske snage naredile da se evakuišu u to područje koje je opisano kao “sigurna zona”.

Međutim, još 1. februara je izraelski ministar odbrane Yoav Gallant najavio je da će izraelske snage napasti Rafah, a nakon što su završile operacije u Khan Younisu. Jutros je Gallant ovo ponovio. (AlJazeera)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje