Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

HRW tvrdi da su saudijski graničari ubili stotine migranata

Preuzmite sliku

U periodu između marta 2022. i juna 2023. saudijski graničari su ubili stotine etiopskih migranata koji su pokušavali da pređu granicu iz Jemena u kraljevstvo bogato naftom, navodi se u novom izveštaju Human Rights Watcha (HRW) objavljenom u ponedeljak, javlja AFP.

Izvještaj dolazi dok Saudijska Arabija provodi politiku protiv migranata kod kuće i kampanju za jačanje svog imidža u inozemstvu.

Stjenovita, planinska regija oko Sadae, grada u sjevernom Jemenu, odmah uz saudijsku granicu, pretvorila se u smrtonosni teren, prema grupama za ljudska prava. Tijela mrtvih ili teško ranjenih migranata, uglavnom iz Etiopije, uočena su na satelitskim snimcima i objavama na društvenim mrežama s granice, dajući mučna svjedočanstva o zlostavljanjima, navodi se u najnovijem izvještaju Human Rights Watcha, organizacije sa sjedištem u New Yorku.

– Pucali su na nas kao kiša – navodi se u izvještaju HRW-a objavljenog u ponedjeljak, koji bilježi raširene zloupotrebe počinjene na jemensko-saudijskoj granici između marta 2022. i juna 2023. godine.

– Saudijski graničari su koristili eksplozivno oružje i pucali na ljude iz neposredne blizine, uključujući žene i djecu, u obrascu koji je široko rasprostranjen i sistematičan. Ako su počinjena kao dio politike saudijske vlade za ubijanje migranata, ova ubistva bi bila zločin protiv čovječnosti – navodi se u izvještaju.

Proteklih nekoliko mjeseci raste broja izvještaja o teškim kršenjima na putu migracija poznatom kao “Istočni put” ili “Jemenski put”, koji se proteže od Roga Afrike, preko Adenskog zaljeva, kroz Jemen do Saudijske Arabije.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,