Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Holandija za jedan dan skupila 8,6 miliona eura pomoći Nepalu

Preuzmite sliku

Kampanji koju je predvodio Savez organizacija za humanitarne pomoći (SHO), su, pored građana, svoju podršku dali i mnogi političari, umjetnici i druga poznata imena iz javnog života.

Holandija je za jedan dan skupila 8,6 miliona eura pomoći Nepalu, kojeg je pogodio zemljotres jačine 7,8 stepeni po Rihterovoj skali, javlja Anadolu Agency (AA).

Kampanji koju je predvodio Savez organizacija za humanitarne pomoći (SHO), su, pored građana, svoju podršku dali i mnogi političari, umjetnici i druga poznata imena iz javnog života.

Novac je prikupljen donacijama i akcijama koje su emitirali televizijski i radio kanali.

Glasnogovornik ove kampanje Gijs de Vries, kazao je kako će se narodu pogođenom zemljotresu prvo poslati namirnice, lijekove i šatore.

Ministrica vanjske trgovine i razvoja Holandije Lilianne Ploumen, kazala je kako je vrlo ponosna na interesovanje pokazano za ovu kampanju, ali da se još uvijek ima mnogo toga uraditi.

Organizatori ove kampanje dodali da će se nastaviti akcije prikupljanja pomoći.

U ovom zemljotresu pogođeno je i 800 državljana Holandije, ali se do 150 njih još uvijek nije stiglo. Ministarstvo vanjskih poslova Holandije evakuiralo je jedan dio državljana do kojih su uspjeli doći.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,