Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Hoće li Netanyahu rizikovati sukob protiv Hamasa u tunelima da bi ostao na vlasti?

Preuzmite sliku

Izraelske snage bi mogle rizikovati borbu pod Gazom dok politički opterećeni Benjamin Netanyahu traži potpuni poraz Hamasa.

Čini se da je pozicija Benjamina Netanyahua na položaju premijera Izraela sve slabija.

Mnogi Izraelci njega i njegovu vladu smatraju odgovornim za sigurnosne propuste 7. oktobra, a našao se i pod oštrim domaćim kritikama zbog svog načina na koji je vodio rat u Gazi. Tome treba dodati činjenicu da je već dugo opterećen optužbama za korupciju i kritikama zbog planova za promjenu pravosudnog sistema.

Nekoliko anketa pokazuje da bi bio prisiljen odstupiti da se izbori sada održe.

Sada, dok izraelske snage marširaju dublje u južnu Gazu, Netanyahu bi se mogao suočiti s odlukom koja bi mogla imati velike političke posljedice za njegovu karijeru: hoće li poslati izraelske trupe u mrežu tunela dugačku 500 kilometara ispod Gaze.

‘Svaki tunel predstavlja značajnu prijetnju’

Kad bi Izraelci ušli u mrežu tunela u Gazi, to bi dovelo do nove faze u ratu, značajno izjednačavajući snage između protivnika, smatra Philip Ingram, bivši britanski vojni obavještajac.

Iznad zemlje, Izrael je vodio nemilosrdno zračno bombardovanje i kopnenu invaziju na enklavu površine 365 kvadratnih kilometara, koristeći svoju nadmoć u oružju.

Pod zemljom, Hamas bi se mogao osloniti na sofisticiranu mrežu tunela koji će otežati borbe izraelskoj pješadiji.

Izazovi za Izraelce bili bi “ogromni” zbog nedostatka dovoljno informacija o tome gdje su tuneli, koliko daleko se protežu i koje je potencijalne zamke postavio Hamas u pripremi, objašnjava Ingram.

Gledano s vojne tačke, Izraelci bi željeli da “izbjegnu borbe u tunelu”, dodaje.

S obzirom na Hamasovu stručnost u postavljanju zamki i zasjeda, “svaki tunel predstavlja značajnu prijetnju” za izraelske trupe, smatra Elijah Magnier, vojni analitičar koji pokriva Bliski istok više od 30 godina.

“Čini se da palestinski otpor ima stratešku prednost” kada je u pitanju tunelski rat, kaže, pozivajući se na veliki broj izraelskih vojnika koji umiru ili su povrijeđeni prilikom traženja ulaza u mrežu tunela.

Izraelska vojska u svojim redovima ima “Lasice” (Samur), specijalizovanu jedinicu za ratovanje kroz tunele, kaže Ingram, objašnjavajući da će te trupe imati “sve sprave” i obučene pse za pomoć u navigaciji kroz tunele.

Ipak, koliko god da su vježbali, kaže, stvarnost onoga što se nalazi dolje ostaje uglavnom nepoznata, što poduhvat čini vrlo rizičnim.

Pripreme koje će Hamas izvršiti i njihovo intimno poznavanje mreže tunela koja se proteže takođe bi premjestile borbe sa “sukoba od 360 stepeni” iznad zemlje u “trodimenzionalni” za izraelske trupe koje bi se mogle suočiti s napadom iz bilo kojeg ugla, kaže.

Bez obzira na to, stručnjaci vjeruju da potencijalni sukob u tunelima ostaje vjerovatan ishod zbog Netanyahuovog obećanja da će eliminisati Hamas i njegove podzemne komandne centre.

Magnier vjeruje da je nedavna sedmodnevna “humanitarna pauza” u Gazi “omogućila Hamasu i Islamskom džihadu da restrukturiraju svoje odbrambene strategije i pripreme se za sukob koji slijedi”.

Prije nekoliko sedmica pojavili su se medijski izvještaji da će Izrael razmotriti pokušaj korištenja otrovnog plina u tunelima kako bi pokušao iskorijeniti borce Hamasa u njima. Ideja je izazvala međunarodnu osudu.

Wall Street Journal je nedavno pisao da bi Izrael mogao razmatrati plavljenje tunela morskom vodom kao alternativu ulascima vojnika u njih.

Pozivajući se na američke zvaničnike, WSJ navodi da su izraelske snage sredinom novembra već sastavile sistem od pet pumpi sjeverno od izbjegličkog kampa Shati.

Pumpe bi crpile vodu iz Mediterana u tunele i mogle bi poplaviti mrežu u roku od nekoliko sedmica, navodi se u članku.

‘Iskorijeniti Hamas’

Netanyahu se obavezao na “uništenje Hamasa” kao jedan od odgovora na napad 7. oktobra.

I on bi na kraju mogao odlučiti da pošalje trupe u tunele kako bi spasio svoju političku karijeru, uprkos riziku ogromnog broja žrtava, smatra Nader Hashemi, vanredni profesor Bliskoistočne i islamske politike na Univerzitetu Georgetown.

Netanyahu, dodaje Hashemi, zna da, ako ne uspije “iskorijeniti Hamas i proglasiti konačnu pobjedu, nema šanse da nastavi u izraelskoj politici”.

Netanyahu je obećao ne samo poraz Hamasa, već i oslobađanje 125 talaca za koje Izrael kaže da su još uvijek u Gazi.

Izrael vjeruje da se taoci drže u podzemnim mrežama ispod Gaze, što znači da će se pristup tunelima smatrati ključnim za izraelske snage koje imaju zadatak da ih oslobode, kaže Magnier.

Vojna operacija u tunelima također bi mogla ugroziti živote tih talaca, druga stvar koju bi Netanyahu možda bio spreman rizikovati kako bi osigurao poraz Hamasa.

Hashemi se poziva na Hanibalovu direktivu, misterioznu izraelsku vojnu politiku koja navodno dozvoljava upotrebu maksimalne sile u slučaju kidnapovanja vojnika, čak i ako bi to rezultovalo smrću vojnika, što je indikacija da bi Izrael mogao „dati prioritet vojnim ciljevima iznad smrti talaca”.

Vojni troškovi naspram političke koristi

Hashemi kaže da će Netanyahuu, čak i dok razmatra potencijalnu operaciju u tunelima, pitanje na umu biti “koliko je žrtava spreman javno pretrpjeti” da bi postigao svoj cilj.

Ingram smatra da će odluka biti donesena nakon odmjeravanja rizika i koristi i da će vjerovatni ishod biti da će Izrael nastaviti sa mapiranjem mreže odozgo, koristeći radar koji prodire u zemlju u potrazi za ključnim komandnim centrima koje mogu gađati “probijanjem rupe” u mreži.

Iako je u mnogim prethodnim sukobima bilo ratovanja u tunelima, Ingram kaže da je “podzemni grad” koji je Hamas stvorio – podigao sve na “novi nivo”. Izraelska vojska se suočava sa zadatkom bez presedana, kaže, i morat će biti izuzetno oprezna.

Ostaje nejasno kada bi Izrael mogao pokušati da uđe u tunele.

Izrael je pod pritiskom, smatra Magnier, “suočen sa rastućom globalnom kritikom i ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti” i dok to implicira da će morati brže ostvariti svoje ciljeve, “postavljanje specifičnog vremenskog rasporeda za kopnene operacije izazov je za bilo kojeg vojnog komandanta”.

Izraelsko napredovanje je, kaže on, “bilo izuzetno sporo uprkos tome što se nalazi u maloj, ali gusto naseljenoj stambenoj oblasti”.

Izraelsko neselektivno bombardovanje civilnih područja pružilo je zaštitu i zaklon, nehotice pomažući otporu, objašnjava.

Ako izraelske trupe uđu u mrežu tunela, to bi moglo dovesti do produženog sukoba, koji se odigrava pod zemljom u informativnom vakuumu.

Okružen, Hamas bi se mogao suočiti sa nestašicom goriva i zaliha, dok bi, nasuprot njima, izraelske trupe mogle “puzati sedmicama i sedmicama samo da bi napredovale 100 metara”. (Al Jazeera Balkans)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,