Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Hezbollah: Ubistvo Arourija u Bejrutu neće proći nekažnjeno

Preuzmite sliku

Pokret Hezbollah u Libanu saopštio je da izraelsko ubistvo zamjenika šefa Hamasa Saleha Arourija u Bejrutu neće ostati bez odgovora i kazne, prenosi Anadolu. 

U saopštenju se navodi da ovo ubistvo, počinjeno u centru Bejruta, predstavlja “ozbiljan napad na Liban, njegov narod, sigurnost i suverenitet” i da je “opasna politička i sigurnosna poruka.”

“Naš otpor je nepokolebljiv i odan svojim principima koje je preduzeo. Borci su u najvišoj spremnosti”, navodi se u saopštenju, naglašavajući “zločin atentata na Arourija i njegove prijatelje nikada neće proći nekažnjeno.”

U napadu izraelskog drona u libanskoj prijestolnici Bejrutu u utorak je ubijeno najmanje šest osoba, među kojima i zamjenik lidera Hamasa Saleh Arouri.

Palestinska grupa Hamas potvrdila je ubistvo Arourija u Bejrutu, kao i dva komandanta njihovog naoružanog krila, brigade Al-Qassam.

 • Libanska Nacionalna novinska agencija ranije je javila da je Arouri ubijen u napadu izraelske bespilotne letjelice na ured Hamasa u Mecherfehu, južnom Bejrutu. Agencia je javila da je u napadu ubijeno najmanje šest osoba.

  Arouri je najviše pozicionirani lider Hamasa kojeg je Izrael ubio od izbijanja sukoba u Gazi 7. oktobra.

  U međuvremenu Izraelska vojska je odbila komentarisati ubistvo zamjenika šefa Hamasa u Bejrutu.

  “Vojska je u veoma visokom stanju pripravnosti na svim frontovima, defanzivno i ofanzivno. Potpuno smo spremni za svaki scenario”, rekao je portparol vojske Daniel Hagari na konferenciji za novinare, dodavšo da je “najvažnije fokusirati se na borbu protiv Hamasa”.

  Napetost je rasplamsala duž granice između Libana i Izraela u jeku povremenih razmjena vatre između izraelskih snaga i Hezbolaha.

  Do napetosti je došlo u jeku izraelske vojne ofanzive na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra.

  Najmanje 22.185 Palestinaca je od tada ubijeno, a 57.035 je povrijeđeno, saopštilo je Ministarstvo zdravstva u Gazi.

  Vjeruje da je skoro 1.200 Izraelaca ubijeno u napadu Hamasa.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,