Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Hakeri ukrali 45 miliona dolara iz bankomata

Customers
Preuzmite sliku

Grupa hakera je uzela 45 miliona američkih dolara iz bankomata u više zemalja u roku od nekoliko sati pošto su ukrali bankarske podatke, javila je agencija AP.

CustomersHakeri su upali u baze podataka banaka, ukinuli limite na podizanje novca sa bankomata i uzeli pristupne kodove koje su preneli na lažne kartice.

Kodovi su prenijeti na kartice sa magnetnom trakom kao što su kreditne kartice, hotelske ključ kartice i slično.

Hakeri su sa lažnim karticama podizali novac iz bankomata isključivo sa računa koje banke koriste za garancije za pripejd kartice, izbjegavajući privatne i poslovne račune.

Dio novca je opran kroz kupovine, dio je ostao kod lokalnih grupa koje su išle od jednog do drugog bankomata, a veći dio je poslat šefovima grupe, saopštilo je tužilaštvo u Njujorku.

Tužilac Loreta Linč je saopštila da je sedmoro ljudi uhapšeno u SAD, dodajući da je grupa koja je radila u nekoliko zemalja uspjla u kratkom vremenu da uzme novac iz nekoliko hiljada bankomata.

AP kaže da je jedan od uhapšenih snimljen sigurnosnom kamerom kako uzima novac i gura ga u ruksak pun novca.

Grupa je dva puta opljačkala bankomate, u decembru 2012. kada su uzeli oko pet miliona USD i u februaru kad su odnij0eli 40 miliona dolara u roku od 10 sati.

Podaci su uzeti od Rakbanke iz Ujedinjenih arapskih emirata i Muskat banke u Omanu.

Grupa je uzela novac iz bankomata u Japanu, Rusiji, Rumuniji, Egiptu, Kolumbiji, Velikoj Britaniji, Šri Lanki, Kanadi i još nekoliko zemalja, saopštilo je američko tužilaštvo. (Onasa)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: